Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a denuntat cel mai mare act de vandalism asupra unui cimitir din tara noastra. Aproape 200 de morminte si peste 100 de unicate arhitectonice au fost distruse in Cimitirul Evreiesc, situat pe Soseaua Giurgiului din Capitala, anunta Realitatea.

Paul Schwartz, vicepresedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, a declarat pentru Realitatea ca nu se poate stabili cu exactitate cand a avut loc profanarea cimitirului deoarece in aceasta perioada a avut loc o sarbatoare care le interzice sa intre in cimitire.

Comunitatea evreiasca a condamnat dur actele de vandalism si considera ca amploarea actiunii dovedeste ca aceasta a fost organizata. Actiuni asemanatoare au avut loc in ultimii ani, dar numai in provincie.

"Nu putem sa tinem tacerea. Vrem o ancheta serioasa si ca vinovatii sa fie pedepsiti", a declarat presedintele Comunitatii Evreiesti din Romania, Ozi Lazar.

Predoiu cere implicarea Ministerului Public in ancheta

Ministerul Justitiei condamna cu fermitate manifestarile cu caracter sovin, antisemit, xenofob si rasist si cere Parchetului sa se implice in limita competentelor legale in cercetarea actelor de profanare de morminte din Cimitirul Evreiesc de pe soseaua Giurgiului din Bucuresti.

"Ministerul Justitiei a luat act cu ingrijorare de profanarea, de catre persoane inca neidentificate, a mai multor monumente funerare, unele dintre ele unicate arhitectonice, din Cimitirul Evreiesc de pe soseaua Giurgiului din Bucuresti, constatata joi de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania", se arata intr-un comunicat remis agentiei Mediafax.

Ancheta este in curs. Din primele cercetari nu se contureaza un act antisemit.

Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, a afirmat pentru NewsIn ca distrugerea celor o suta de monumente a fost sesizata Sectiei 16, unde "a fost declansata o ancheta pentru profanare de morminte, iar primele cercetari nu contureaza un act antisemit". Politistii au prelevat probe care ar putea duce la identificarea autorilor.

Indiferent care ar fi concluziile anchetei, valoarea monumentelor distruse este inestimabila.