Fostii ministri Cristian Adomnitei si Tudor Chiuariu sunt cercetati de procurorii anticoruptie, fiind citati la DNA in dosarul in care liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu este anchetat pe motiv ca, in perioada 1999-2004, ar fi vandut la preturi supraevaluate societatii Electrica Moldova transformatoare furate, sustin surse judiciare. Adomnitei a inchis telefonul motivand ca nu poate vorbi iar Chiuariu n-a putut fi contactat. Fenechiu a declarat pentru Hotnews.ro ca afacerile cu Electrica sunt legale dar ca nu stie nimic de cercetarile procurorilor. El a admis ca semnatura lui Chiuariu apare, in calitate de fost jurist al firmelor sale, pe contractele incheiate cu Electrica. Fenechiu a confirmat ca firmele lui Adomnitei participau la licitatiile Electrica: “Voia sa faca si el un ban”.

Update: Tudor Chiuariu a precizat pentru HotNews.ro ca a fost audiat la DNA in luna februarie-martie in calitate de martor, nu in calitate de invinuit. Intrebat daca a semnat contractele, fostul ministru al justitiei a spus ca semnatura nu ii apartine. Chiuariu sustine ca documentele au fost semnate de "Tudor Chiuaru, consilier juridic", si ca in perioada cat a fost avocatul lui Fenechiu nu s-a semnat ca avand calitate de consilier juridic. Intrebat cum isi explica faptul ca Relu Fenechiu a admis ca a semnat contracte cu electrica, Tudor Chiuariu a spus ca nu comenteaza.

Update2: Printre invinuiti se numare atat Relu Fenechiu cat si fratele sau, Lucian Fenechiu. Liderul PNL Iasi nu s-a prezentat la DNA, desi ar fi fost citat. Fenechiu spune insa ca n-a primit nici o citatie. Si Adomnitei are calitate de invinuit in dosar.

Potrivit blogului www.cumainilecuate.wordpress.com, o echipa DNA de la Bucuresti se afla in aceste zile la Iasi. Relu Fenechiu a declarat pentru Hotnews.ro ca n-a fost contactat de procurori si ca nu stie nimic despre investigatiile in curs.

Procurorii anticoruptie au inceput cercetarile in iulie 2008 in asa numita "Afacere Transformatorul”, despre care presa locala din Iasi a scris inca de acum doi ani. Ziua de Iasi a relatat in 2006 ca firmele lui Relu Fenechiu (SC La Rocca SRL, Fene Grup SA) ar fi cumparat cu 20 de miliarde zeci de trasformatoare pe care le-a revandut societatii Electrica Moldova cu 100 de miliarde.

Transformatoare cumparate de la tigani

Potrivit sursei citate, unele transformatoare au fost furate sau cumparate la preturi derizorii de la firme de stat. Dragos Stanescu, unul dintre intermediarii de transformatoare, povestise acum doi ani cum se derualu afacerile cu firmele lui Fenechiu.

“Afacerile cu domnu' Relu nu le mai facem pentru ca am vazut ca lumea vorbeste. Noi am primit transformatoare de la tigani din toata tara. Eu le-am luat la un pret si le-am vandut domnului Relu si el le-a dat mai departe, nu ma intereseaza unde, ca in afaceri", a declarat Dragos Stanescu.

Ar fi vorba de transformatoare electrice de mare capacitate, care cantaresc cateva zeci de tone. Transformatoarele ar fi fost luate de la societati ca Tepro, Celhart Donaris, Siderca si Famos Suceava. Septembrie 2003 ar fi reprezentant apogeul afacerilor cu transformatoare cumparate de la Dragos Stanescu, audiat deja la DNA.

Fenechiu: nu s-a incalcat legislatia

Pe de alta parte, deputatul Relu Fenechiu sustine ca toate afacerile pe care le-a derulat au fost legale. “Daca nu ar fi fost corecte s-ar fi aflat. Nu s-a incalcat legislatia. Acest dosar este facut la sesizarea unor ziaristi din Iasi care sunt si ei cercetati pentru santaj”, a declarat Fenechiu.

Despre modul in care firmele sale au achizitionat transformatoarele, liderul PNL Iasi spune ca toate tranzactiile au fost facute transparent si ca inceput afacerile cu echipamente electrice inca din 1996. “Acele echipamente le-am cumparat de la firme autorizate. Exista o prevedere prin care deductia la TVA pe aceste contracte se facea numai daca firmele respective demonstrau ca nu au datorii la stat. 99% din platile facute de firmele administrate de mine se faceau prin banca. Nu am cumparat cu bani cash. Pana si pentru transportul echipamentelor se efectua in regim special”, a declarat Fenechiu.

Chiuariu a semnat contractele cu Electrica

Liderul PNL Iasi spune ca nu stie ca Adomnitei si Chiuariu sa fie cercetati de catre DNA. El a admis insa ca Tudor Chiuariu semna contractele incheiate cu Electrica. “Si ce daca a fost jurist la firmele mele? Sigur ca a semnat contractele. Daca nu ar fi fost ministru nu mai era bagat in povestea asta”, a mai declarat Fenechiu.

Potrivit blogului www.cumainilecurate.wordpress.com, Chiuariu ar fi declarat in timpul audierilor de la DNA ca semnatura nu-i apartine. La audierile de la DNA ar fi fost chemat inclusiv Lucian Fenechiu care este coactionar impreuna cu fratele sau, Relu Fenechiu, la cateva firme.

Liderul PNL Iasi a mentionat ca toate contractele cu Electrica au fost incheiate in urma unor licitatii. El a confirmat si ca la licitatiile derulate intre 1999 si 2004 a participat si colegul sau de partid, Cristian Adomnitei. “Voia sa faca si el un ban”, a explicat liderul PNL Iasi. Surse judiciare sustin insa ca firma lui Adomnitei participa in mod formal la lictiatii, pentru a crea aparenta de competitie. Potrivit unor articole din presa centrala, procurorii DNA au inceput cercetarile in “Afacerea Trasnformatorul” in iulie 2008.

Deputatul liberal Relu Fenechiu candideaza pentru un nou mandat intr-un colegiu din Iasi. Cristian Adomnitei, demis recent pentru modul in care ar fi gestionat votul din Parlament, candideaza, tot intr-un colegiu din Iasi din partea PNL, la Camera Deputatilor. Si actualul purtator de cuvant al liberalilor, Tudor Chiuariu, candideaza la un post de deputat intr-un colegiu din Bacau.