Presedintele Basescu a declarat, marti, la intoarcerea din Siria ca refacerea legaturilor traditionale ale Romaniei cu statele arabe intareste pozitia tarii noastre in interiorul UE.

"Obiectivul principal al acestei vizite se inscrie in coordonatele de politica externa ale Romaniei, legate de refacerea legaturilor traditionale cu statele arabe. V-as reaminti ca in perioada anterioara am facut vizite de stat in Iordania, in Libia, in Qatar, in Kuwait, in Egipt, si vizita din Siria se inscrie in linia refacerii si reconsolidarii relatiilor cu tarile arabe. Dam atentie acestei politici, pentru ca ea consolideaza si pozitia Romaniei in interiorul Uniunii Europene, in calitate de stat care are acces, are capacitatea de a dialoga si de a construi relatii cu statele arabe, a declarat seful statului.

Intrebat de un jurnalist daca in Siria a discutat despre Omar Hayssam, presedintele Basescu a replicat taios: "Si aveti vreun dubiu? Buna seara".

Idei pe scurt:

  • am parafat acordul pentru evitarea dublei impuneri
  • a fost abordat dosarul nuclear iranian
  • au fost abordate si probleme regionale cum ar fi negocierile cu Israel, purtate cu medierea Turciei 
  • in perioada anterioara am facut vizite de stat in Iordania, in Libia, in Qatar, in Kuwait, in Egipt, si vizita din Siria se inscrie in linia refacerii si reconsolidarii relatiilor cu tarile arabe.
  • trebuie definitivat acordul privind lupta impotriva criminalitatii si a terorismului
    alte doua acorduri care vizeaza transporturile: acordul privind transporturile rutiere si acordul-cadru privind transporturile navale vor trebui definitivate.
  • se apropie de finalizare proiectul conductei panarabe care aduce gaze din Egipt, trecand prin Siria in Turcia, si unul din subiecte a fost, ca si in discutiile cu presedintele Mubarak, in ce masura exista resurse de gaze care sa poata aproviziona conducta Nabucco, parte din gazele necesar a fi transportate
    prin proiectul Nabucco, Romania fiind una din tarile care sustine ca sursele de aprovizionare pentru Nabucco sunt zona Caspica, Azerbaidjan, Iran, Egipt.