Propunerea presedintelui francez Nicolas Sarkozy privind convocarea unui summit international, pana la sfarsitul acestui an, pentru reformarea sistemului financiar global, a fost primita favorabil de membrii G8, care s-au pronuntat pentru organizarea unei reuniuni pe aceasta tema, la care sa participe si alti actori-cheie, "intr-un viitor apropiat".

Presedintele Nicolas Sarkozy a cerut partenerilor sai din UE, in cadrul Consiliului European de toamna, sa sustina pozitia Frantei privind convocarea unui summit international pentru reformarea sistemului financiar global: "Propun ca, la finalul acestui Consiliu, sa venim cu un mesaj unitar. In acest spirit am propus un summit international pana la sfarsitul acestui an, de preferinta la New York, acolo unde a inceput totul. Doresc ca, asupra acestui subiect, noi, europenii, sa fim deplin uniti".

"Suntem increzatori ca, lucrand impreuna, vom depasi provocarile actuale si vom reinstaura stabilitatea economiilor noastre si prosperitatea", a fost raspunsul G8, intr-un comunicat publicat de Casa Alba.

G8 este format din Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia.

Sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene s-au reunit miercuri la Bruxelles, intr-un summit consacrat, in principal, crizei financiare. Reuniunea se desfasoara pe fondul mentinerii nervozitatii in pietele bursiere mondiale, in ciuda planurilor de salvare anuntate de statele membre ale zonei euro si de Statele Unite, relateaza AFP.

Romania este reprezentata, la acest summit, de presedintele Traian Basescu si de premierul Calin Popescu Tariceanu

Principalele evenimente:

  • In deschiderea summitului, ministrul polonez al afacerilor externe, Radoslaw Sikorski, a amenintat ca Polonia va face apel la dreptul de veto asupra planului european privind schimbarile climatice, daca Uniunea va incerca sa impuna un acord in urmatoarele luni.
  • Presedintele Nicolas Sarkozy cere partenerilor sai din UE sa sustina pozitia Frantei privind convocarea unui summit international, pana la sfarsitul acestui an, pentru reformarea sistemului financiar global: "Propun ca, la finalul acestui Consiliu, sa venim cu un mesaj unitar. In acest spirit am propus un summit international pana la sfarsitul acestui an, de preferinta la New York, acolo unde a inceput totul. Doresc ca, asupra acestui subiect, noi, europenii, sa fim deplin uniti".
  • Irlanda va face o propunere, la summitul european din decembrie, asupra tratatului de Lisabona, respins in iunie prin referendum, inante de identificarea unei solutii, in 2009, a anuntat premierul irlandez Brian Cowen, fara a face insa nicio referire asupra unui nou scrutin popular. "Obiectivul nostru este sa identificam, in decembrie, masurile care pot fi adoptate anul viitor. (...) Este clar ca partenerii nostri nu doresc sa renegocieze tratatul de la Lisabona. In acelasi timp, insa, trebuie sa fie la fel de clar ca vrem sa obtinem un raspuns satisfacator la ingrijorarile irlandezilor, daca dorim sa avansam". 

Parisul propune un guvern economic mondial

Franta doreste o reforma a sistemului financiar mondial care sa se bazeze pe o mai buna supraveghere a agentilor financiari, pe un guvern economic mondial deschis tarilor emergente si pe o cooperare monetara intre marile puteri, a declarat un colaborator al presedintelui Nicolas Sarkozy, citat de NewsIn.

Secretarul general-adjunct de la Elysee, Francois Perol, principalul consilier economic al presedintelui francez, a detaliat miercuri cele trei axe ale conceptiei franceze cu ocazia unei dezbateri pe tema reformarii capitalismului organizate de partidul majoritar de dreapta UMP.

  1. Franta este favorabila, pe de o parte, instituirii unui "sistem de reglementare financiara care sa se fondeze pe controlul tuturor agentilor financiari", pastrand sub observatie activitatea "hedge fonds" (fondurilor de protectie impotriva riscurilor), a agentiilor de rating si a bancilor.
  2. Instituirea unui "guvern economic mondial, care sa nu fie redus la G8 (Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Statele Unite si Rusia), din care nu fac parte doua dintre tarile cele mai populate din lume, China si India", si in care nu se regaseste nicio tara africana, nici Brazilia sau Mexic, a explicat consilierul.
  3. "Noul Bretton Woods" ar avea vocatia sa puna in functiune un "sistem de cooperare monetara intre marile state, pentru ca unul dintre motivele actualei crize il constituie dereglarile monetare din anii '90 si de la inceputul anilor 2000, care au determinat Statele Unite, China si Europa, fiecare pentru sine, sa elaboreze o politica diferita".

UPDATE: Liderii UE au ajuns la un acord asupra unui plan pentru a face fata crizei pietelor, care continua si ameninta sa declanseze recesiunea economica, si au exercitat presiuni asupra Washingtonului pentru a-si reforma rapid si in profunzime sistemul financiar, relateaza AFP.

De asemenea liderii europeni vor sa relanseze ideea controversata a unei supervizari coordonate a pietelor din Europa, supervizare care ramane in prezent de competenta statelor membre, potrivit proiectului de declaratie al summitului

Valoarea estimata a planului se ridica la aproape 2.000 de miliarde de euro, adica de aproape patru ori mai mult decat cel american (700 de miliarde de dolari, echivalentul a 512 miliarde de euro).