Logan-urile cumparate de ministerul lui David cu 70.000 de mii de euro ne-au intunecat mintile in asemenea hal incat n-am mai avut ochi pentru una si mai groasa: Basescu a sugerat o mega-frauda de vreo 240 de milioane de euro din banii UE. Citita cu atentie, declaratia presedintelui despre programul EADS-Frontiera de Est este de fapt o declaratie de razboi dura transmisa catre premierul Tariceanu si Dinu Patriciu.

De ce? Au fost atacati voalat cei care acorda consulatanta in programul EADS: Dorin Marian si Catalin Harnagea, fosti si actuali angajati ai lui Dinu Patriciu. Dorin Marian este in prezent seful de cabinet al premierului Tariceanu. Adaugati la asta sugestia ca expertii de la Bruxelles sunt fierti ca banii pentru securizarea Frontierei de Est a UE s-au dus pe studii, nu pe echipamente.

  • Faza intai are alocati circa 240 de milioane de euro, din cate stiu banii s-au cheltuit si nu exista nicio evolutie in sistemul de montare si de punere in functiune a echipamentelor la frontierele Romaniei, la frontierele care trebuie asigurate prin acest program sau in sistemul informatic. Se pare ca mare parte din bani au fost utilizati incepand cu anul 2007 pentru studii si nu pentru echipamente pe un sistem care era configurat deja
  • A mai fost deranjant de faptul ca, desi s-au facut niste rapoarte de expertiza ale expertilor Uniunii Europene, ele nu apareau in documentatia transmisa CSAT, probabil din dorinta de a se acoperi oarecum punctele de vedere ale specialistilor” (Traian Basescu, dupa sedinta CSAT de marti, 14 octombrie).

Citind printre randuri cele doua declaratii, Traian Basescu acuza practic comiterea unor fraude si in afacerea EADS, nu doar in achizitia de Logan-uri. Or, in cazul EADS mizele depasesc faza de meschin razboi intern. Fiind vorba de ultima frontiera UE la granita dinspre Rasarit, securizarea frontierei de est nu este doar o problema interna a Romaniei.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, Comisia Europeana a transmis avertizari repetate Romaniei in chestiunea EADS. Cel care dadea asigurari ca totul e in regula era insusi Dorin Marian, seful cancelariei de la Palatul Victoria, direct interesat in afacerea EADS.

Ministrul de interne, Cristian David, a respins ieri acuzatiile presedintelui, declarand ca sunt “mai degraba intr-un registru politic, deghizat in interes national”. David a mai spus ca sunt declaratii superficiale si “cu foarte putina responsabilitate”, explicand ca nu s-au cheltuit 240 de milioane de euro, ci doar 110. Problema nu este insa unde au ajuns banii, ci daca ei se regasesc in echipamente, nu doar in consultanta.

Dorin Marian, consultant si negociator pentru EADS

In decembrie 2005, fostul ministru de interne, Vasile Blaga, declara intr-un interviu ca Dorin Marian “a fost la negocieri cu cei de la EADS, ca si consultant. Este dreptul lor sa-si angajeze consilieri pe cine doresc”. Potrivit explicatiilor date atunci de Blaga, suma de 240 de milioane de euro se refera la costurile pentru subsistemele realizate pana la 31 decembrie 2006. Suma totala a contractului este de 524,5 milioane euro, iar proiectul va fi finalizat pana in 2009. Renegociat in 2005, contractul cu EADS a fost redus de la 650 la 524,5 milioane de euro.

Despre relatia contractuala cu EADS, Dorin Marian a declarat in aprilie 2008 pentru Hotnews.ro ca nu a fost contactat personal de catre companie ci prin intermediul unei firme de consultanta in care era asociat. Cat despre alegerea sa ca si consultanta acesta spune: “Probabil stiau cine sunt si ce functii am detinut”, declara Dorin Marian. El a admis ca a fost la cateva intalniri intre oficiali romani si reprezentantii EADS in calitate de consultant. “La negocieri nu am fost, acestea se fac de catre tehnicieni. Eu am participat la doua intalniri”, a mai spus fostul consilier.

Afacerea EADS

Grupul european de aeronautica si aparare EADS va furniza Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat. Contractul a fost atribuit grupului EADS fara licitatie, in 2004, pe timpul guvernarii PSD. La ceremonie au participat premierul Adrian Nastase si cancelarul german Gerhard Schroder.

Conform contractului, EADS va furniza echipamente de supraveghere si de securizare pentru o lungime de 3.147 kilometri de frontiera a Romaniei si va coordona procesul de modernizare a elicopterelor, a navelor maritime, a centrelor de instruire tehnica si a echipamentelor de lucru ale agentilor politiei de frontiera.

  • Dorin Marian a fost consilierul fostului presedinte Emil Constantinescu, pe probleme de aparare si siguranta nationala si pentru cateva luni sef al administratiei prezidentiale. A condus  campania electorala a CDR 2000, apoi a iesit din politica fiind consilier intre 2001 si 2005 la grupul Rompetrol, condus de Dinu Patriciu.
  • Catalin Harnagea a fost partener cu fostul consilier prezidential Dorin Marian la Icar Energy SRL (50%), companie care se ocupa de comertul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi, gazosi si al produselor derivate, la Oltenia Motors SRL (35%), companie ce se ocupa cu vanzarea autoturismelor si la Mara Automobile SRL (76,66%), dealer BMW in Romania. Potrivit Wikipedia, in prezent lucreaza pentru Dinu Patriciu ( Rompetrol). Se prezinta in judetul Valcea ca deputat la alegerile din toamna 2008 , sub eticheta PNL .