Guvernul a ridicat marti plafonul de garantare a economiilor din banci de la 20.000 la 50.000 de euro, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, citat de NewsIn . Seful Executivului a precizat ca autoritatile romane sunt pregatite sa majoreze suma garantata sau chiar sa o elimine, daca UE va lua o decizie in acest sens.

"Incepand de azi, plafonul de garantare este de 50.000 de euro. Daca UE va lua decizia de a majora, sau chiar de a inlatura acest plafon, suntem in masura sa facem acest lucru", a afirmat premierul Tariceanu.

Seful Executivului a dat din nou asigurari ca sistemul bancar romanesc nu este afectat de criza financiara internationala.

Decizia autoritatilor romane a venit dupa ce ministrii europeni de finante au ajuns la un acord, la inceputul saptamanii trecute, referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, in cazul in care bancile dau faliment.

Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat, saptamana trecuta, ca pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro, fata de 20.000 euro, cum este in prezent. "Urmeaza sa luam o masura pentru a pune in acord legislatia româneasca cu decizia de marti a Uniunii Europene referitoare la garantarea depozitelor", a afirmat atunci premierul Tariceanu.

Peste 95% dintre depozite sunt deja acoperite de plafonul actual, de 20.000 de euro, a precizat premierul.

Citeste aici intregul comunicat al Guvernului.