Omul de stiinta si singurul roman care a castigat un premiu Nobel, George Emil Palade, a murit la varsta de 96 de ani, in Statele Unite ale Americii, informeaza Realitatea TV. Cercetarile sale in biologia celulara au fost rasplatite in 1974, cu premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina.

Principalul subiect al cercetarilor lui Palade a fost explicatia mecanismului celular al productiei de proteine. De asemenea, omul de stiinta a mai pus in evidenta particulele celulare la nivelul carora se realizeaza biosinteza proteinelor. Acestea poarta numele de ribozomi sau "corpusculii lui Palade".

George Emil Palade s-a nascut in 1912, la Iasi, intr-o familie de intelectuali. In 1930 s-a inscris la Facultatea de Medicina din Bucuresti, iar in 1946 a plecat in America, impreuna cu sotia Irina Malaxa, pentru a-si continua studiile postdoctorale. In 1973 a inceput sa predea biologia celulara la Universitatea Yale, iar in 1983 a devenit asistentul decanului Universitatii.

A fost membru al Academiei Americane de Stiinte si a celei de Arte si Stiinte. Alaturi de premiul Nobel, pe care l-a impartit cu Albert Claude si Christian de Duve, Palade a primit numeroase premii in SUA, inclusiv Medalia Nationala pentru Stiinta, in 1986.

Pentru activitatea sa, in 2007 presedintele Traian Basescu l-a premiat cu cea mai inalta distinctie a Romaniei, Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan. La vremea respectiva, presedintele Basescu afirma despre Palade ca este "singurul roman in viata care detine aceasta recunoastere".