Camera Deputatilor a respins miercuri cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu pe Legea 10 privind regimul juridic al caselor nationalizate. Proiectul de lege care apartine conservatorilor ramane neschimbat si prevede ca imobilele care au fost cumparate in baza Legii 112 de catre chiriasi nu mai pot fi retrocedate proprietarilor de drept. Mai mult, legea initiata de parlamentarii conservatori si adoptata de deputati prevede ca si chiriasii ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate ulterior in instanta sa primeasca despagubiri la valoarea de piata. Legea merge din nou la promulgare la presedintele Traian Basescu.

Raportul intocmit de comisia juridica pe baza cererii de reexaminare a presedintelui Traian Basescu a fost respins de deputati. Cu 117 in favoarea raportului, 79 de voturi impotriva si 28 de abtineri, raportul a fost respins, deoarece, fiind lege organica, era nevoie de jumatate plus unu din numarul deputatilor inscrisi pe liste.

Controversata lege a caselor nationalizate a fost trimisa inapoi in Parlament, spre reexaminare, de catre presedintele Traian Basescu. Seful statului a precizat ca actul normativ contine o serie de prevederi neconstitutionale si reprezinta, in fapt, "o noua nationalizare", pentru ca este facuta "dupa interesele unei clientele politice care a dobandit case in baza Legii 112".

Comisia juridica a facut mici modificari asupra textului, insa, in esenta sa, legea ramane aproape neschimbata. Deputatii au pastrat cea mai importanta prevedere: proprietarii de drept nu-si mai pot recupera casele daca acestea au fost vandute in baza Legii 112.

Mai mult, chiriasii care au cumparat casele la preturi derizorii si au pierdut in fata proprietarilor de drept vor primi sume actualizate la pretul pietei.

Camera Deputatilor este forul decizional, iar presedintele Traian Basescu este obligat sa promulge legea.

La sedinta in care s-a dat votul final pe modificarea Legii 10 au participat, la invitatia grupului PC, aproximativ 500 de chiriasi.

Ce spun parlamentarii:

Bogdan Ciuca PC: Este o lege echitabila si pentru proprietar si pentru chirias pentru ca ambele parti vor fi castigate. Altfel spus, daca un proprietar nu mai poate sa-si revendice pentru ca a fost instrainata, va primi banii despagubire de la stat. In aceasi masura, un chirias, care a cumparat casa pe legea 112, iar, statul a uitat si a dat-o proprietarului, va primi banii dati pe imobil la valoarea pietei.

Mi se pare absolut normal ca acel om care a cumparat si statul l-a deposedat apoi, in favoarea proprietarului, sa ii dea banii inapoi acum la valoarea actualizata. Statul trebuie sa plateasac pentru ca la vremea respectiva s-a folosit de acei bani pe care chiriasul i-a platit si acum trebuie sa-i dea inapoi la valoarea de piata pentru ca omul respectiv sa-si poata cumpara o locuinta.

Cristian Radulescu PD-L:PD-L nu este de acord cu acea prevedere conform careia chirasii sa fie despagubiti la valoarea de piata pentru ca se creeaza premisele unei imbogatiri nejustificate din partea unora. De asemenea, la prevederea despagubirii proprietarilor nu garanteaza nimeni ca Executivul va venii si va motiva ca nu exista bani pentru acesti proprietari sau le va spune ca le vor da banii plafonat. Fiind vorba de o nereglementare a acestor chestiuni, grupul PD-L a votat impotriva raportului de adoptare a legii pentru ca acesta nu este complet.

Aura Vasile PSD: Aceasta lege aduce o corectie pentru ambele categorii, chiriasi si proprietari. Este o lege care reglementeaza si favorizeaza ambele parti. Sunt surprinsa ca PNL si PD-L au votat impotriva raportului, care continea observatiile presedintelui.

Gheorghe Gabor PNL: Cred ca se pot aduce imbunatatiri daca legea va fi atacata la CCR pentru a se inlatura elementele de neconstitutionalitate. Cred ca initiatorii au fost de buna-credinta, dar nu intodeauna cele mai bune intentii pot fi materializate in mod corect.