Parlamentul a adoptat saptamana aceasta un proiect de lege care, in urma amendamentelor depuse in Senat, da posibilitatea firmelor cu mai mult de 200 de angajati sa le ofere acestora gradinite pentru copii. Proiectul initial se referea la universitati dar, in comisia pentru invatamant din Senat, sintagma a fost inlocuita cu societati comerciale, iar in urma dezbaterilor in plen s-a adaugat si criteriul privind cei 200 de angajati. Legea invatamantului a fost modificata in 2006 astfel incat "organizatii furnizoare de educatie" pot fi doar institutiile de invatamant, nu si societatile comerciale, desi deficitul de locuri in institutiile prescolare este de peste 300.000.

Potrivit documentului, societatile comerciale vor avea autonomie organizatorica si functionala in ceea ce priveste managementul institutiilor de invatamant prescolar si sunt scutite de impozitul pe profitul reinvestit in gradinite. Metodologia de aplicare a legii trebuie elaborata de Ministerul Educatiei si de cel al Finantelor, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii.

Initiatorii proiectului, parlamentari PC, doreau sa reglementeze, in 8 articole, posibilitatea ca institutiile private de invatamant superior sa poata infiinta gradinite de copii. Guvernul a avizat negativ initiativa, afirmand ca legea invatamantului prevede modalitatile prin care persoanele juridice private pot infiinta gradinite, cu acordul inspectoratelor scolare. Argumentul Executivului este, insa, contrazis de Consiliul Legislativ, care aminteste ca o ordonanta de urgenta din 2005 a abrogat respectiva prevedere.

In avizul Consiliului Legislativ se precizeaza ca "in prezent, posibilitatea ca agentii economici si alte persoane juridice sa infiinteze gradinite cu acordul Inspectoratului Scolar, posibilitate prevazuta la alin. (3) al art. 18 din Legea invatamantului nr. 84/1995, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost abrogata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 87/2006."

Modificarea a fost operata prin legea de aprobare a ordonantei, in 2006, in care s-a prevazut in mod expres ca "organizatia furnizoare de educatie este o institutie de invatamant".

In primavara lui 2007, deputatii nu reusesc sa adune indeajuns de multe voturi pentru a aproba legea, iar documentul e inregistrat la Senat pe 24.05.2007. Este aprobat de senatori pe 6 octombrie, in unanimitate. Pentru ca Senatul este camera decizionala, urmatoarea etapa ce va trebui parcursa de actul normativ este promulgarea de catre presedintele Romaniei.

Aplicarea noii legi ar putea fi efectiva pana in primavara anului viitor, cand va incepe din nou goana pentru locurile din gradinite. La inscrierile din 2008, autoritatile au constatat ca acopera doar doua treimi din cererea pentru locuri in invatamantul prescolar. Astfel, peste 300.000 de copii cu varste intre 3 si 6 ani nu si-au gasit loc in gradinite. Cea mai grava situatie a fost in Bucuresti, unde mai bine de jumatate din cei aproape 60.000 de copii au ramas pe dinafara.