Cercetatorii in virusologie atentioneaza ca in aceasta iarna, populatia Romaniei este in pericol de a contacta doi noi virusi gripali foarte periculosi, care pot provoca chiar si decesul. Este vorba despre virusi proveniti din Australia si Florida.

Centrul National de Referinta pentru Gripa lanseaza un semnal de alarma, preluat de agentia NewsIn, in care se evidentiaza capacitatea "virusurilor gripale de a provoca epidemii, in special in intervalul ianuarie-martie din 2009. Doi dintre virusi sunt agresivi si pot provoca forme severe de gripa, cu o evolutie exploziva, care poate duce la deces".

Ca de obicei, persoanele cele mai vulnerabile sunt cele de varsta inaintata, copiii sub sase luni, gravidele, persoanele institutionalizate, cele care sufera de afectiuni cardiovasculare cronice, boli bronho-pulmonare sau diabet. Intr-o proportie ingrijoratoare, imbolnavirile de gripa sunt provocate de copiii scolari care sunt factori de raspandire a virusului.

Ministerul Sănătăţii a cumpărat 3.100.000 de doze de vaccin care actioneaza si impotriva acestor virusi. Vaccinul este gratuit si poate fi procurat prin intermediul medicilor de familie in intervalul octombrie-decembrie. Totodata, e posibil ca vaccinul sa nu fie extrem de eficient in cazul adultilor.

Vaccinului ii trebuie doua saptamani de la imunizare pentru a fi eficient, timp in care pacientii trebuie sa se protejeze cu antivirale, administrate doar la recomandarea medicului.