Cinci zboruri charter pe saptamana pleaca din Bucuresti spre Egipt in aceasta perioada, ceea ce face ca numarul turistilor romani sa fie de 500-700 pe saptamana. Siguranta acestora este garantata, a declarat pentru HotNews.ro Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Rapirea turistei romance nu i-a determinat pe cei care aveau platite sejururi in Egipt sa renunte la ele, spune Badulescu, pentru ca agentiile le-au dat asigurari ca excursiile lor sunt sigure. Ministerul de Externe ii avertizeaza sa nu se rupa de grupurile organizate.

Odata cu trecerea verii, turistii romani aleg Egiptul ca destinatie a vacantelor, tocmai de aceea in aceasta perioada sunt cate 5 zboruri charter pe saptamana spre aceasta tara. "Vorbim despre 500-700 de turisti saptamanal, care merg cu aceste curse, si probabil mai sunt 100 care merg cu zboruri de linie, cu TAROM. Dar, in medie, vorbim de 500-700", a spus Traian Badulescu.

El a precizat ca agentiile propun sejururi in Sharm El Sheikh si Hurghada, statiuni la Marea Rosie, o zona care nu prezinta probleme de securitate. "De-acolo turistii pot opta pentru croaziere pe Nil, pentru vizitarea orasului Cairo si a piramidelor, iar cel mai sudic punct in care se ajunge este Aswan. Iar grupurile - formate din sute de persoane - sunt pazite de politia turistica. Este obligatoriu in Egipt, de la atentatul de la Luxor din 1997, cand au murit sute de persoane, ca grupurile sa fie bine pazite", a mai spus reprezentantul agentiilor de turism.

Intrebat daca agentiile s-au confruntat in aceste doua zile cu anulari ale sejururilor, Badulescu a spus ca au existat turisti speriati care au telefonat la agentii, dar li s-a explicat ca excursia lor este una sigura si atunci nu s-au mai retras. "De obicei, cand sunt atentate in destinatiile turistice sunt si retrageri. Dar acum este vorba despre o talharie, o rapire care a avut loc intr-o regiune care nu este inclusa in programul agentiilor de turism romanesti. Iar daca organizam safari, asta e in zone sigure, in nord, departe de zona in care a avut loc rapirea", a spus purtatorul de cuvant al ANAT.

ANAT a transmis marti turistilor recomandarea sa respecte programul agentiei romanesti prin intermediul careia isi fac vacanta in Egipt, iar Traian Badulescu a spus ca acestia primesc oricum pliante, atunci cand isi iau biletele de vacanta, in care apar avertismente si sfaturi de calatorie.

Ministerul de Externe a inclus Egiptul pe lista tarilor "cu bulina rosie", adica a acelora pentru care exista un avertisment explicit de calatorie. Pe aceeasi lista se afla Afghanistan, Irak, Rwanda, sau Kosovo.

La solicitarea HotNews.ro, MAE a precizat ce sfaturi si avertismente are pentru turistii romani. "Se recomanda respectarea actiunilor si recomandarilor autoritatilor egiptene. Aceste recomandari includ evitarea oricaror deplasari cu autoturismele in afara de cele realizate in convoaie organizate si insotite de politie/armata", a indicat MAE.

Ministerul mai reaminteste ca in Egipt au avut loc, in perioada 2004-2006, mai multe atacuri teroriste de amploare, in special in centre turistice din Sinai. "Riscul de producere de noi atacuri nu a fost complet eliminat", precizeaza Directia Purtatorului de Cuvant.

De altfel, sfaturile de calatorie date de MAE se afla si pe site-ul ministerului, intr-o sectiune speciala si pot fi accesate aici.