Alice Draghici, membru in Consiliul National de Integritate, a fost acuzata de inspectorul Ana-Luisa Badiu ca, in 11 septembrie, i-ar fi cerut sa inceteze cercetarile in cazul fostului senator PSD Serban Bradisteanu. “Am venit sa va transmit ca trebuie sa stopati verficarea averii domnului Bradisteanu”, i-ar fi spus Alice Draghici, conform declaratiei depuse de Badiu la dosar. In acel moment, a fost intrerupta de Horia Georgescu, secretarul general al ANI, care a invitat-o pe Draghici in biroul sau.

Georgescu a declarat, la randul sau, ca Alice Draghici, care este si avocata lui Bradisteanu intr-un proces penal de luare de mita, l-a amenintat, invocand pozitia ei in Consiliul National de Integritate, organism investit de Senat cu supravegherea ANI. “Am intrebat-o pe doamna Alice Draghici ce calitate are in dosar si am indicat faptul ca se afla intr-un potential conflict de interese avand in vedere ca este membru in cadrul Consiliului National de Integritate. Textual mi-a spus ca va intreprinde toate demersurile necesare pentru a ma inlatura pe mine si pe dumneavoastra (pe Alexandru Macovei, presedintele ANI – n.red.) din functie”, a declarat Horea Georgescu.

O mica ancheta la DNA de dragul clientului

Alice Draghici, in raspunsul ei, recunoaste ca a avut discutii despre acest caz cu Badiu si Georgescu, dar sustine ca demersul ei a fost motivat de ingrijorare ca nu cumva ANI sa incalce legea, intrucat “procedura disciplinara (ancheta ANI – n.red.) trebuie in mod obligatoriu suspendata pana la solutionarea definitiva a dosarului penal”. Ea a recunoscut chiar si presiunile facute asupra lui Horia Georgescu. “Acest schimb de replici a degenerat in acuze aduse de dl. Horia Georgescu in sensul ca am incercat sa obtin date in legatura cu persoana lui de la Directia Nationala Anticoruptie, fostul sau loc de munca, imprejurare pe care am confirmat-o, deoarece atitudinea pe care o adopta mi s-a parut in decursul timpului nu doar nepotrivita, dar si impotriva legii”, marturiseste Alice Draghici.

"I-am recomandat dlui Horia Georgescu sa respecte legea pentru a se feri de rele si i-am cerut maxima atentie in legatura cu modul in care organizeaza o licitatie publica privind achizitionarea unui sistem informatic de catre Agentia Nationala de Integritate si in legatura cu care am aflat de la diversi jurnalisti ca vizeaza o atribuire preferentiala a contractului”, a completat Draghici.

Se bate pentru o avere de 3, 5 milioane de euro

Avocata medicului Bradisteanu s-a aratat chiar nemutumita de faptul ca CNI nu poate controla legal activitatea Agentiei Nationale de Integritate. “Consiliul National de Integritate are propriile sale lacune in privinta controlului ce trebuie exercitat asupra Agentiei, astfel incat se impune, si la acest nivel, identificarea unor modalitati de verificare pentru a se evita repetarea unor situatii de natura celei prezentate”, a conchis Draghici. Potrivit legii, Consiliul National de Integritate evalueaza si controleaza activitatea inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate, de unde si suspiciunile ca avocata lui Bradisteanu s-ar afla in conflict de interese.

Draghici este aparatorul lui Bradisteanu in procesul penal pe care i l-a intentat DNA sub acuzatia ca ar fi luat mita 3,5 milioane euro pentru a truca o licitatie in urma careia au fost achizitionate echipamente medicale pentru sistemul penitenciarelor. ANI a solicitat instantei saptamana trecuta confiscarea averii nejustificate a medicului Bradisteanu, fiind vorba de suma pentru care este cercetat de catre DNA pentru luare de mita, si anume 3,5 milioane euro.

Alice Draghici risca o sesizare penala

Avocata Alice Draghici, reprezentanta PC in Consiliul National de Integritate, a fost acuzata ieri ca a incercat sa blocheze ancheta Agentiei Nationale de Integritate in cazul averii nejustificate a fostului senator PSD Serban Bradisteanu. Conform documentelor depuse la dosar, Draghici ar fi amenintat-o pe Ana-Luisa Badiu, inspectorul ANI care a instrumentat cazul Bradisteanu, si pe secretarul general ANI, Horea Georgescu.

CNI a decis ieri sesizarea Senatului, iar surse din ANI au declarat pentru HotNews.ro ca institutia va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie asupra unui eventual abuz in functie comis de Alice Draghici.

La sedinta CNI de luni a fost minitorizata de reprezentanti ai Comisiei Europene si ambasadelor Statelor Unite si Marii Britanii la Bucuresti.