PRM a depus, marti, la Curtea de Apel Bucuresti cererea de anulare a hotaririi de guvern referitoare la delimitarea colegiilor, inaintind totodata instantei si o exceptie de neconstitutionalitate. Deputatul PRM, Lucian Bolcas, a declarat pentru HotNews.ro ca actiunea principala va fi declansata in Contenciosul administrativ. In situatia in care tribunalul va anula hotarirea de guvern, acesta va trebui sa redeseneze colegiile uninominale, ceea ce va duce implicit la aminarea alegerilor. Deasemenea, daca Curtea admite exceptia de neconstitutionalitate, alegerile se vor amina si, probabil, se vor desfasura pe baza vechiului sistem de lista. Cele doua luni si jumatate pina la alegeri lasa insa loc oricarei evolutii a situatiei.

Vom avea alegeri pe baza votului uninominal la termen? Cititorii HotNews.ro sint rugati sa raspunda la aceasta intrebare.

In plingerea adresata Curtii de Apel Bucuresti, PRM cere anularea Hotaririi de Guvern 802 pentru delimitarea colegiilor uninominale, pe care o considera nelegala. Iata argumentele PRM:

  • guvernul a delimitat colegiile din circumscriptiile Constanta, Satu Mare, Bucuresti si din cea pentru romanii aflati in strainatate fara a avea avizul Comisiei parlamenentare speciale, asa cum cere Legea 35 a alegerilor uninominale.

" Prima delimitare a colegiilor uninominale va fi efectuata prin hotarire de Guvern, conform hotaririi unei comisii parlamentare speciale constituite pe baza proportionalitatii reprezentarii parlamentare, in termen de maximum 90 de zile de la intrarea in vigoare a prezentului titlu". (art. 12 din Legea 35/2008)

  •  prin Ordonanta de urgenta 66/2008, guvernul a modificat diferenta de maximum 30%- stabilita de Legea 35 - dintre colegiul cel mai mare si colegiul cel mai mic, introducind sintagma "de regula".

" In cadrul unei circumscriptii electorale, delimitarea colegiilor uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului se face astfel incit marimea acestora, calculata in numar de locuitori, sa fie de asa natura incit cel mai mare colegiu uninominal sa fie, de regula, cu cel mult 30%, mai mare decit cel mai mic colegiu uninominal" (articolul 11 din Legea 35 modificat de OU 66)

PRM sustine ca exista 19 colegii care nu respecta proportia de 30%

  • guvernul a inversat, redesenat sau redelimitat colegiile uninominale fata de cum fusesera ele stabilite de Comisia parlamentara speciala.
  • legea fundamentala spune la articolul 115 ca "ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale".

Greseala cu intentie

Diferiti juristi contactati de HotNews.ro, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, sustin ca este putin probabil ca specialistii din guvern, dar si juristii din Comisia speciala, cei care au aminat delimitarea colegiilor din cele patru circumscriptii, sa nu-si fi dat seama ca exista posibilitatea ca hotarirea de guvern sa fie contestata la Curtea Constitutionala si in instanta.

Constitutionalistii spun ca PRM are destule sanse de succes si ca judecatorii ar putea, intr-adevar, anula Hotarirea de guvern.

Precedentul Basescu

Greseala "cu intentie" este sustinuta si de faptul ca exista un precedent: presedintele Basescu a contestat la Curtea Constitutionala prima Lege a votului uninominal, elaborata de PNL in colaborare cu Asociatia Pro Democratia, sustinind ca "listele suplimentare nationale" incalca principiul egalitatii votului. Curtea i-a dat dreptate.

Astfel, legea s-a reintors in parlament unde a fost modificata substantial de partidele politice, in special printr-o intelegere dintre PNL si PSD, ajungindu-se la forma actuala.

Varianta 1- Hotarirea de Guvern este anulata. Aminarea alegerilor

In aceasta situatie, guvernul este obligat sa modifice trasarea colegiilor uninominale in concordanta cu decizia Curtii de Apel. Ca urmare, Comisia speciala trebuie sa se reintruneasca si sa ia noi decizii politice in ce priveste cele patru colegii incriminate, iar guvernul sa emita o noua hotarire.

Lucrurile nu sint insa simple. Legea 35 nu vorbeste de niciun termen limita pentru desenarea colegiilor, iar calendarul electoral a inceput sa curga. In aceasta situatie, probabil, data alegerilor va fi modificata.

Ioan Stanomir, specialist in drept constitutional, sustine ca "se poate da o noua hotarire de guvern care sa respecte procesul legislativ, dar alegerile se amina".

Varianta 2- Curtea Constitutionala declara hotaririle de guvern neconstitutionale. Alegerile se desfasoara dupa votul pe lista

In plingerea inaintata Curtii de Apel, PRM a ridicat si citeva exceptii de neconstitutionalitate, cerind pe fond ca ambele hotariri de guvern sa fie declarate neconstitutionale.

In aceasta situatie, in mod evident alegerile vor fi aminate si se vor tine dupa vechiul sistem al votului pe lista.

Varianta 3- PRM pierde

Multi juristi si politicieni sustin ca PRM nu are, totusi, sanse de cistig in special in ce priveste exceptiile de neconstitutionalitate.

Argumentatia se bazeaza pe termenele lungi pe care, de regula, le da Curtea de Apel, ca sa mai discutam de Curtea Constitutionala, ceea ce ar scoate PRM din "grafic".

In aceasta situatie, alegerile se desfasoara in 30 noiembrie, dupa sistemul de vot uninominal.