Confruntarea juridica dintre tara noastra si Ucraina, privind delimitarea platoului continental al Marii Negre, a fost reluata la Haga. De aceasta data a venit randul Kievului sa isi prezinte argumentele, dupa ce Bucurestiul si-a sustinut pledoaria in urma cu o saptamana. Daca in prima zi de confruntari Ucraina a incercat sa anuleze argumentele juridice aduse de Romania, in cea de-a doua zi reprezentantii Kievului au vrut sa “joace” avantajul lungimii coastei lor, in procesul pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra.

Informatia pe scurt:

  • Rodman Bundy, reprezntantul Kievului la Haga, afirma ca linia de coasta a Ucrainei este mai lunga decat a Romaniei, iar CIJ trebuie sa tina seama de acest aspect la trasarea frontierei spatiilor maritime ale celor doua tari la Marea Neagra. Romania contraataca, amintind ca "trebuie intai determinate tarmurile relevante, si liniile de baza, urmand ca de pe aceste linii de baza sa se identifice punctele de baza".
  • Bundy afirma ca Romania incearca sa "refaca geografia" si sa excluda 630 de kilometri de tarm ucrainean. In replica, tara noastra a explicat ca Insula Serpilor  nu este integrata tarmului ucrainean si nu trebuie luata in considerare in trasarea liniei provizorii de echidistanta.
  • Sir Michael Wood, membru al Comisiei pentru drept international de la ONU, a precizat ca Ucraina considera drept proba de baza in acest proces Tratatul politic dintre Romania si Ucraina din 1997 si Tratatul privind regimul frontierei de stat, din 2003. Reprezentantii Romaniei au afirmat ca "Ucraina incearca sa foloseasca traduceri diferite ale tratatului din 1997 pentru a trage concluzii in sensul dorit de ea".

Pledoaria lui Rodman Bundy - avocat la Curtea de Apel din Paris si membru al Baroului din New York

Pledoaria Ucrainei in procesul cu Romania a inceput in forta, miercuri, la Haga. Constient sau nu de lipsa de fundament a argumentului sau privind relevanta Insulei Serpilor, Rodman Bundy, avocat la Curtea de Apel din Paris si membru al Baroului din New York, a adus ca motivatie faptul ca linia de coasta a Ucrainei este mai lunga decat a Romaniei, iar Curtea de la Haga trebuie sa tina seama de acest aspect la trasarea frontierelor dintre spatiile maritime ale celor doua tari la Marea Neagra.

"La trasarea liniei de delimitare trebuie sa se tina cont de circumstantele geografice, inclusiv de lungimea tarmului, iar Ucraina considera coaste relevante intregul tarm, si nu doar o parte, asa cum priveste lucrurile Romania", se precizeaza in pledoaria lui Bundy.

In replica, tara noastra a explicat ca "trebuie intai determinate tarmurile relevante, si liniile de baza, urmand ca de pe aceste linii de baza sa se identifice punctele de baza. Insa, punctele de baza, trebuie, in anumite situatii, notificate ONU pentru opozabilitate. Ucraina a notificat punctele sale de baza, fara insa a preciza ca intelege sa foloseasca ulterior si alte asemenea puncte si fara a mentiona ca e vorba doar de punctele de pe tarmul continental. Este evident astfel ca Ucraina a intentionat sa notifice la ONU nu doar liniile de baza drepte, ci liniile de baza in ansamblul lor", se arata in argumentul Romaniei.

Bundy si-a reluat declaratia de marti, reprosand Romaniei ca vrea sa „redeseneze geografia” si sa excluda 630 de kilometri de tarm ucrainean. "Romania nu respecta intreaga coasta ucraineana si ia in considerare, de exemplu, digul Sulina, care este o constructie artificiala, dar ignora Insula Serpilor, care este o formatiune naturala. In concluzie, pozitia Romaniei ar fi eronata si nu are justificari legale" a reprosat acesta.

Romania a aratat insa ca "digul Sulina este o instalatie permanenta a portului Sulina, integrata tarmului romanesc si a carui extremitate estica a fost notificata ca punct relevant pe liniile de baza romanesti Secretariatului Natiunilor Unite".

"In apropiere de Digul Sulina se afla doua insulite de nisip, formatiuni naturale care por fi folosite ca puncte de baza. Partea ucraineana foloseste la randul ei digul Sulina pentru trasarea liniei de echidistanta, digul Sulina este o lucrare portuara permanenta, perfect integrata in configuratia tarmului, Romania este in consecinta indreptatita sa il foloseasca drept punct de baza", au spus reprezentantii tarii noastre. De asemenea, ei au precizat ca Insula Serpilor "nu este integrata tarmului ucrainean si nu trebuie luata in considerare in trasarea liniei provizorii de echidistanta".

Pledoaria lui Sir Michael Wood - membru al Comisiei pentru drept international de la ONU

Pe de alta parte, Sir Michael Wood, membru al Comisiei pentru drept international de la ONU, a precizat ca Ucraina considera drept proba de baza in acest proces Tratatul politic dintre Romania si Ucraina din 1997 si Tratatul privind regimul frontierei de stat, din 2003. Ca raspuns, reprezentanti Romaniei au afirmat ca "Ucraina incearca sa foloseasca traduceri diferite ale tratatului din 1997 pentru a trage concluzii in sensul dorit de ea".

Wood a acuzat Romania ca sustine pentru prima oara existenta unui acord privind trasarea frontierei urmand arcul de cerc de raza 12 mile marine din jurul Insulei Serpilor si lasand Romaniei spatiile maritime din exteriorul acestui arc.

"Un acord in acest sens exista din 1949, prin procesele-verbale de demarcare a frontierei romano-sovietice", au subliniat, saptamana trecuta, avocatii Romaniei .

Totusi, Ucraina sustine ca CIJ nu ar fi competenta in acest caz decat pentru a trasa o linie finala de delimitare intre, pe de o parte, platoul continental si zona economica exclusiva (ZEE) ale Ucrainei si, pe de alta parte, platoul continental si ZEE ale Romaniei si nu ar trebui sa ia in considerare procesele verbale de demarcare romano-sovietice.

Miza procesului - o zona de 12 mii de kilometri patrati, bogata in zacaminte si gaz

Echipa Ucrainei, condusa de agentul Volodimir Vasilenko, are la dispozitie cate trei ore in fiecare dimineata, de marti pana vineri inclusiv, pentru a-si sustine si argumenta pozitia privind modul de trasare a frontierei maritime cu Romania.

In cel mult sase luni, Curtea de la Haga va lua o decizie definitiva, obligatorie si executorie. Miza procesului este o zona de 12 mii de kilometri patrati, bogata in zacaminte si gaz.

Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie, Bogdan Aurescu, a conchis ca recentele initiative ale Ucrainei de a amenaja si transforma formatiunea maritima Insula Serpilor nu pot avea efecte juridice in procesul cu Romania de delimitare a spatiilor maritime in Marea Neagra.

Profesorii Alain Pellet si Vaughan Lowe, coagenti ai Romaniei, au clarificat, de asemenea, notiunile de stanca si insula din punct de vedere juridic, reiterand ideea ca formatiunea maritima Insula Serpilor nu poate avea niciun efect asupra liniei de delimitare dintre Romania si Ucraina.