Cercetatorul britanic Peter Higgs, care a dat numele particulei devenita ulterior un adevarat Graal al fizicii, a prezis miercuri ca acceleratorul de hadroni LHC va permite detectarea "bosonului lui Higgs", relateaza AFP.

"Cred ca este destul de probabil", a declarat profesorul Higgs, la Edinburgh unde, in urma cu 44 de ani, a elaborat teoria care a revolutionat fizica moderna.

"Daca nu vom gasi nimic in urma acestui experiment, inseamna ca nu mai intelegem nimic din interactiunile slabe si electro-magnetice", a adaugat omul de stiinta, in varsta de 79 de ani.

Profesorul Higgs a povestit, intr-o conferinta de presa, ca ideea bosonului nu a aparut in urma unei sclipiri de geniu, ci pe parcursul unui intreg week-end.

"Nu a fost ceva de genul Evrika", a explicat el. "Mi-am dat seama, progresiv, ca exista, intr-o zona a memoriei mele, ceva care ma va ajuta sa rezolv problema care ma preocupa la acel moment".

"Cand am revenit la birou, luni dimineata, primul lucru pe care l-am facut a fost sa verific in documentele mele daca amintirile erau corecte", a adaugat celebrul fizician.