Celebrul astrofizician britanic Stephen Hawking a pariat 100 de dolari ca mega-experimentul care va debuta miercuri nu va duce la identificarea "particulei lui Dumnezeu", relateaza AFP.

LHC, cel mai mare accelerator de particule din lume, "va cvadrupla energia la care putem studia interactiunea particulelor. Potrivit actualului stadiu al cunostintelor noastre, acest lucru ar trebui sa fie suficient pentru a descoperi bosonul Higgs, particula care da masa tuturor celorlalte particule", a povestit fizicianul.

"Eu cred ca ar fi mult mai incitant sa nu descoperim bosonul Higgs. Aceasta ar arata ca ceva este gresit si ca trebuie sa regandim sistemul. Am pariat 100 de dolari ca nu vom descoperi particula", a adaugat Hawking.

LHC ar trebui sa recreeze conditiile inceputului Universului, din urma cu 13,7 miliarde de ani. Ambitia particulara a proiectului este identificarea bosonului Higgs, a carui absenta bulverseaza fizica teoretica.

Chiar daca nu se va reusi acest lucru, proiectul nu trebuie considerat un esec, spune omul de stiinta britanic. "Ceea ce LHC va descoperi, sau nu va reusi sa descopere, ne va spune foarte mult despre structura Universului", explica el.

Fizicianul a recunoscut ca este dificil de stabilit rentabilitatea economica a proiectului, dar acest fapt nu inseamna ca ea nu exista.

Intrebat daca ar fi preferat mai degraba dezvoltarea programului spatial cu aceste fonduri, Stephen Hawking a refuzat sa se pronunte: "Este ca si cum ar trebui sa aleg pe care dintre copiii mei trebuie sa-l sacrific".

"LHC, ca si programul spatial, sunt vitale daca rasa umana nu vrea sa se sufoce si sa dispara".

Afectat de scleroza amiotrofica laterala si practic paralizat, Stephen Hawking este profesor la Universitatea Cambridge. Este autorul cartii "Scurta istorie a timpului", unul dintre cele mai mari succese ale literaturii stiintifice.