Romania, care doreste sa-si inlocuiasca avioanele de vanatore MiG-21, ar putea opta pentru achizitionarea de aparate F-16 second-hand, a lasat sa se inteleaga luni secretarul de stat al Apararii, Corneliu Dobritoiu, relateaza AFP.

"In urmatorii zece ani, F-35 va fi aparatul statelor membre NATO", a declarat Dobritoiu, in timpul unei conferinte de presa.

Alegerea Bucurestiului va trebui sa tina cont de acest fapt, deoarece a investi intr-un avion care nu este compatibil cu F-35 ar putea conduce la izolare, a spus oficialul roman.

El a aratat ca, daca Romania achizitioneaza 48 de avioane noi, cum este prevazut, programul de inzestrare al Armatei cu elicoptere de atac ar fi intarziat pentru 2025 sau 2030. "Or noi avem nevoie de aceste aprate astazi, cand militarii nostri cad victime in teatrele de operatii unde sunt prezenti", precum Irak sau Afganistan, a adaugat Dobritoiu.

In acest fel, Romania va reusi sa achizitioneze 24 de avioane F-16 second-hand si 24 de elicoptere de atac. Cele 24 de avioane F-16 ar costa circa 800 milioane de dolari.

Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a anuntat, la sfarsitul lunii august, lansarea, in perioada imediat urmatoare, a procedurilor pentru achizitionarea de avioane de lupta polivalente, un contract estimat la 3,5 miliarde de euro.

Alaturi de americanii de la Lockheed Martin, de acest contract mai sunt interesati suedezii Gripen, consortiul Eurofighter (EADS, BAE Systems si Alenia/Finmeccanica), dar si Rafales, din grupul francez Dassault.