Consilierul prezidential Catalin Avramescu explica, in premiera, pentru Hotnews.ro motivele deciziei sale de a nu mai candida la alegerile din toamna din partea PD-L. Avramescu a anuntat marti seara ca renunta sa mai candideze dupa ce PD-L si PRM au negociat la Senat, Corneliu Vadim Tudor reusind astfel sa-si pastreze functia de vicepresedinte.

Reporter: De ce ati renuntat sa candidati din partea PD-L?

Catalin Avramescu: Pentru ca gasesc inacceptabil ca o persoana profund tulburata din punct de vedere al standardelor democratice sa ocupe o functie atat de importanta in statul roman. Logica mea nu este o logica de partid. Eu nu mi-am pus o problema ca membru de partid, ci mi-am pus o problema de cetatean. Daca una dintre cele mai importante functii in statul roman poate fi prostituata in asemenea hal, raspunsul este nu. Si, prin urmare, gestul meu este unul de condamnare a tuturor celor care participa la aceasta farsa. Asta include si partidele si liderii care i-au permis lui Vadim Tudor sa stea atatia ani in aceasta functie.

Rep: Multi v-au reprosat ca e un gest pripit, copilaresc si nu e cel mai grav compromis care sa determine o decizie atat de radicala.

C.A. Mie mi se pare ca intamplarea este grava in cel mai inalt grad. Pentru ca mi se pare inacceptabil ca o persoana complet ratacita din punct de vedere politic si moral sa stea intr-una din functiile cele mai importante din statul nostru. E o problema de principiu. Politica democratica normala incepe dupa ce ti-ai stabilit anumite principii. De acolo poate incepe compromisul. Dar nu poti compromite atomii de baza ai democratiei.

Rep: Dar ati avut vreo discutie cu conducerea PDL?

C.A. Absolut deloc. Decizia mea nu este o decizie de membru de partid. Decizia mea este una de cetatean. Eu gandesc intamplarea intr-o logica pur cetateneasca. Nu putem trafica functiile statului roman si sa le oferim contra unor beneficii politice unor oameni pe care, intr-o tara civilizata, i-ar fi cautat demult procuratura. Nu avem acest drept, indiferent cum ne cheama si de la ce partid suntem.

Rep: Veti reveni asupra deciziei?

C.A. Nu. Nu pot sa revin pentru ca mi se pare ca trebuie sa existe o minima coerenta in spatiul public romanesc, pe care nu o observ la unii lideri politici. Nu poti avea la pachet si raportul Tismaneanu si circul lui Vadim. Unii se gandesc ca se poate.

Rep: Veti demisiona si din partid?

C.A. Sigur, am si facut-o. Nu sunt membru PD-L in acest moment.

Rep: Ar trebui sa se retraga si Sever Voinescu?

C.A. Eu cred ca genul acesta de decizii trebuie luate de fiecare in parte. Ma feresc sa dau retete. Dar eu cred ca trebuie sa ne gandim fundamental, ca dincolo de interesele de partid sunt interesele statului roman, interesele democratiei, ideea de Senat, care nu merita tarate in noroi. In termeni de loialitate, eu cred ca trebuie sa punem mai intai loialitatea fata de stat, si la mare distanta loialitatea fata de un partid.

Rep: Numerosi cititori HotNews.ro va intreaba daca veti candida ca independent?

C.A. Nu voi candida ca independent. Intr-o lume ideala, toti ar trebui sa candideze ca independenti. Noi traim intr-un sistem electoral care ii discrimineaza pe independenti.