Membrii sectiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii au respins, joi, dupa o sedinta de mai bine de 3 ore, propunerea ministrului justitiei privind numirea Monicai Serbanescu in functia de procuror sef al DNA. "Avizul negativ dat de CSM nu este in interesul pe termen lung al DNA", a fost prima reactie a ministrului justitiei, Catalin Predoiu, citat de Realtatea Tv.

In schimb, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a anuntat ca a votat impotriva numirii Monicai Serbanescu la conducerea DNA, afirmand, la Realitatea Tv, ca aceasta nu a convins-o ca este cea mai potrivita pentru aceasta functie.

UPDATE 1:Predoiu: A fost o regretabila eroare dar voi continua procedura, adica ii voi prezenta propunerea presedintelui Traian Basescu.

UPDATE 2: Potrivit unor surse HotNews.ro, votul a fost strans: 4 impotriva si 3 pentru. Au votat impotriva: Laura Codruta Kovesi, Dan Chiujdea, Bogdan Licu si Cristian Deliorga. Au votat pentru Gratiana Isac, Liviu Dascalescu si Catalin Predoiu.

Avizul CSM era oricum doar unul consultativ, ultimul cuvant in privinta numirii procurorului-sef al DNA urmand sa il aiba presedintele Traian Basescu. In cazul in care Traian Basescu va accepta propunerea lui Catalin Predoiu, Monica Serbanescu l-ar putea inlocui, totusi, pe Daniel Morar in fruntea DNA, fara avizul pozitiv al CSM.

Senatorii juristi au adoptat, insa, joi, un amendament la Legea 303/2004 care, daca va fi votat in plenul Senatului, va elimina prerogativele sefului statului in numirea procurorului-sef al DNA, ultimul cuvant urmand sa il aiba, in acest caz, Consiliul Superior al Magistraturii.

In prezent, legea prevede ca ministrul justitiei propune numirea procurorilor sefi, iar CSM emite un aviz consultativ, dupa audierea celor desemnati. Ultimul cuvant il are insa presedintele tarii.

La jumatatea lunii august, ministrul justitiei, Catalin Predoiu, anunta ca propune pentru sefia DNA pe procurorul Monica Serbanescu. Fostul sef al DNA, Daniel Morar, a fost propus pentru postul de Înalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles sau pentru cel de adjunct al DNA, insa a refuzat ambele propuneri.