Au mai ramas doar cateva zile pana cand scolile isi redeschid portile pentru elevi. Noul an scolar incepe pe 15 septembrie, dar, ca in fiecare an, nu toate unitatile de invatamant sunt pregatite sa isi primeasca elevii. Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a anuntat joi ca aproximativ 9.000 de scoli din intreaga tara nu au autorizatie sanitara si nu stie daca acestea o vor primi pana la 15 septembrie.

Ministrul educatiei spune, insa, ca vina apartine autoritatilor locale, in conditiile in care scolile se afla in administrarea acestora, iar ministerul nu poate asigura decat sprijin financiar, potrivit Realitatea Tv.

Ministrul a spus insa ca, in 2008, lucrurile au mers mult mai bine ca anul trecut in ceea ce priveste investitiile in infrastructura scolara. El a precizat ca, pentru infrastructura scolara, au fost alocate prin patru hotarari de Guvern peste 1,6 miliarde de lei noi.

"Toata infrastructura scolara este in proprietatea Consiliului Local, iar Guvernul vine in sprijinul autoritatilor locale. Este de bun simt ca o primarie care primeste 10 miliarde vechi sa vina cu o contributie de 1-2 miliarde pentru a reabilita utilitatile din acea scoala. Peste 90% dintre cladirile scolilor care nu primesc autorizatie au probleme cu fosele septice, de aceea nu primesc autorizatii sanitare", a declarat Cristian Adomnitei.

La randul sau, ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, a declarat ca trebuie identificate unitatile scolare unde nu au fost finalizate lucrarile si nu au fost emise autorizatiile sanitare, astfel incat sa se corecteze de urgenta situatia. "Vom stabili masurile de sprijin pentru autoritatile locale si pentru conducerea scolilor pentru ca, pana la 10 septembrie, lucrarile sa fie finalizate", a declarat David.

In privinta microbuzelor pentru elevi, Cristian Adomnitei a spus ca in toate cele sapte regiuni de dezvoltare in care s-au tinut licitatii pentru achizitionarea de microbuze au fost incheiate contracte, urmand ca cele 1.000 de microbuze scolare sa fie livrate incepand de vineri.

Cristian Adomnitei a subliniat si faptul ca Ministerul Educatiei a alocat bani pentru toate judetele care au avut de suferit de pe urma inundatiilor.