Chiriasii si proprietarii din Centrul Istoric al Capitalei vor primi locuinte in zona Politehnica, a declarat, marti, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Pana la inceputul anului 2009 vor fi alocate 300 de apartamente in acest sens.

Edilul sef a explicat ca "cele 300 de apartamente din zona Politehnica, care comporta un grad de lux avansat, vor fi date celor care locuiesc in Centrul Istoric", a precizat Oprescu, citat de Mediafax.

Totodata, peste 120 de familii care au fost evacuate din casele nationalizate sau care locuiesc in imobile cu risc seismic ce urmeaza a fi consolidate vor primi, la sfarsitul lunii septembrie, locuinte de necesitate in blocurile "Gemenii" din centrul Capitalei.

Potrivit autoritatilor municipale, in Centrul Istoric al Bucurestiului se afla un alt oras sub fiecare piatra si sub pavajul strazilor, care este descoperit pe masura ce se excaveaza. Acest lucru arata ca zona a fost locuita permanent inca din perioada neolitica, epocile bronzului si fierului, insa cea mai prezenta sub strazile vechi este perioada medievala.

In urma lucrarilor au fost descoperite fundatiile Hanului Zlatari din secolul al XVII-lea, Hanul lui Constantin Brancoveanu, biserica si Hanul Greci, precum si cimitire medievale. Vestigiile arheologice descoperite, care vor defini zona in viitor, vor fi puse in valoare prin marcare pe pavaj, placi informative si chiar expunere directa, in functie de starea lor tehnica, prin colaborarea municipalitatii cu Ministerul Culturii si al Cultelor.

Primaria Capitalei a inceput in 2006 lucrarile de reabilitare a infrastructurii subterane din zona-pilot a centrului istoric. Lucrarile de refacere urmau sa dureze 16 si 18 luni, insa descoperirile arheologice au dus la prelungirea termenului. In cadrul proiectului vor fi reabilitate strazile aflate in centrul istoric, acestea urmand sa fie pietruite dupa modelul strazilor din secolul XIX. Trotuarele vor disparea si vor fi delimitate de jardiniere si de mobilier stradal, banci sau corpuri de iluminat.