Dupa precedentul Osetiei si Abhaziei, centrul de interes in spatiul ex-sovietic pare a se bascula spre Transnistria, o alta republica separatista sustinuta de Moscova. Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat marti ca partile implicate in conflictul transnistrean sunt gata sa se intoarca la "Planul Kozak" din 2003. Directorul general al Centrului pentru studierea proceselor politice din spatiul fost sovietic, Aleksei Vlasov, este de parere ca Transnistria va accepta, in curand, conditiile Kremlinului si ale Chisinaului.

"Practic, toate partile sunt convinse de necesitatea revenirii la principiile de care au fost atat de aproape in 2003. Lucram la asta impreuna cu reprezentantii Chisinaului si ai Tiraspolului, cu observatorii, sperand ca va fi realizat un progres, intr-un interval destul de scurt de timp", a spus ministrul rus de externe.

Dimitri Kozak, membru al staff-ului fostului lider rus Vladimir Putin, a propus partilor implicate, in noiembrie 2003, solutionarea conflictului prin federalizarea Republicii Moldova.

Planul - "Principii de baza ale structurii de stat a statului unificat" - este, de fapt, un proiect de constitutie pentru o federatie moldoveana.

Transnistria si Gagauzia ar capata, prin acest plan, dreptul la referendum pentru a stabili daca doresc sau nu sa apartina Republicii Moldova, dar si drept de veto asupra chestiunilor de politica interna sau externa care "contravin intereselor lor".