Raportul Comisiei juridice a Senatului in dosarul Electrica Muntenia Sud, in care fostul ministru Codrut Seres este cercetat pentru complicitate la subminarea economiei nationale, mentioneaza, ca recomandare adresata procurorilor de a-si extinde cercetarile, numele a trei lideri ai PD-L: Adriean Videanu, Theodor Stolojan si Gheorghe Seculici. Membrii Comisiei juridice contactati de HotNews.ro nu au oferit nici un argument in favoarea cercetarii celor trei politicieni. Unii au refuzat sa dea orice explicatie, in timp ce altii au explicat ca numele celor trei apar in convorbirile unor terti.

“S-a apreciat nu doar ca cercetarea penala trebuie sa continue, ci ea trebuie extinsa la toate persoanele a caror implicare sau legatura rezulta din interceptarile analizate. Cu titlu de exemplu, este cazul fostilor ministri de stat Adriean Videanu (si in calitate de Primar General al Capitalei), Gheorghe Seculici, Theodor Stolojan, precum si o serie de secretari de stat...”, mentioneaza raportul Comisiei juridice a Senatului in dosarul Electrica Muntenia Sud. Membrii Comisiei nu au argumentat insa de ce ar trebui extinse cercetarile asupra lui Stolojan, Videanu sau Seculici.

Eckstein Kovacs: "Nu sugereaza nici un fel de implicare"

Senatorul PD-L Constantin Gheorghe a declarat ca nu-si aminteste sa fi intalnit numele celor trei colegi de partid in acest dosar. “Nu am sesizat sa fi fost implicati in vreun fel, dar recunosc ca nu am reusit sa citesc tot dosarul, care este foarte voluminos”, a spus Gheorghe. Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter a declarat pentru HotNews.ro ca numele celor trei politicieni apar intr-adevar pomeniti in convorbirile telefonice ale unor terti, “dar asta nu sugereaza nici un fel de implicare. Pe mine nici nu m-a interesat altceva decat daca au fost respectate procedurile in cazul lui Codrut Seres. In plus, nu e treaba mea, e treaba procurorilor sa faca ancheta, ca pentru asta ii platim”, a spus Ecsktein Kovacs.

Senatorul PSD Doru Ioan Taracila, cel care a anuntat ieri in plen recomandarea adresata procurorilor a refuzat sa o argumenteze, cu motivatia ca probele sunt secrete. Senatoarea PNL Norica Nicolai, presedintele Comisiei juridice, a declarat ca nu ar fi vorba de “recomandari politice. Noi doar am exemplificat in raport, pentru a atrage atentia ca urmarirea penala nu poate fi preferentiala”.

Ion Basgan: Numele lor au fost pomenite mai des

Senatorul PNL Ion Basgan a declarat pentru HotNews.ro ca cei trei politicieni au fost “dati ca exemple, pentru ca numele lor au fost pomenite mai des in convorbirile telefonice. Nu stim insa daca sunt sau nu implicati”. Un argument similar a adus si secretarul Comisiei juridice, senatoarea PRM Verginia Vedinas.

“Cei trei au fost pomeniti de o maniera care ne-a sugerat ca mentionarea lor in convorbirile telefonice ale unor persoane implicate in acest dosar nu era intamplatoare, ci sugereaza ca nu erau straini de ce s-a intamplat. Poate ca, intrucat acestia nu sunt parlamentari, nu era de competenta noastra sa solicitam anchetarea lor, dar noi nu am dat sfaturi procurorilor, ci doar am atras atentia ca ancheta penala trebuie sa fie cat mai completa cu putinta”, a declarat Vedinas.

Laura Stefan, expert SAR, considera ca in acest caz Senatul si-a depasit competentele: “Potrivit prevederilor constitutionale, Parlamentul poate cere anchetarea ministrilor, dar cei trei politicieni nu sunt nici ministri, nici parlamentari, din punctul de vedere al imunitatii sunt pur si simplu oameni de pe strada. Solicitarea Senatului este o interventie in ancheta procurorilor”.

HotNews.ro a solicitat senatorilor din Comisia juridica copii dupa transcrierea convorbirilor in care apar numele celor trei politicieni, insa senatorii au refuzat cu argumentul ca probele sunt secrete in aceasta faza a cercetarii.

Stolojan: Am avut discutii cu Seres in calitatea sa de ministru

Theodor Stolojan a declarat pentru HotNews.ro ca "nu am absolut nicio retinere sa raspund la vreo intrebare venita de la Comisia juridica sau de la alta institutie. Raspund la orice intrebare de oriunde ar veni ea. Domnul Seres a avut telefonul pus sub urmarire, iar eu in perioada in care eram consilier prezidential am avut discutii cu Seres in calitatea sa de ministru".

Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat citat de Mediafax, ca legatura cu Electrica Muntenia Sud este plata facturii catre companie. "Singura mea legatura cu Electrica Muntenia Sud este ca platesc factura de energie electrica de la mine de acasa la aceasta companie". Presedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat ca stia din presa despre raportul si aprecierile Comisiei juridice.