Comisia juridica a Senatului se contrazice de la o fraza la alta in raportul Seres. Intr-o fraza spune ca aprecierea probelor este treaba justitiei iar in urmatoarea, tot Comisia afirma ca probatoriul intocmit de procurori este “confuz si neconcludent”. Alti senatori, ca Nicolae Vacaroiu si Doru Ioan Taracila au evaluat probe si s-au pronuntat pe continutul dosarelor Seres si Pacuraru. Alti membri ai Comisiei juridice si reprezentanti ai societatii civile considera insa ca Senatul nu are competenta de a analiza probe.

“Comisia juridica considera ca aprecierea probelor si posibilitatea acestora de a lamuri cauza sub toate aspectele este atributul organelor de urmarire penala si al instantelor de judecata, potrivit dispozitiilor procesuale penale si ca orice apreciere asupra legalitatii actelor efectuate de organele judiciare, indiferent din partea cui ar veni aceasta apreciere, ar aduce atingere principiului independentei judecatorilor, potrivit art. 124 al. (3) din Constitutie”.

Chiar urmatorul fragment din raportul Comisiei juridice in dosarul Seres contrazice aprecierea de mai sus: “Materialul probator transmis de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este confuz si neconcludent, fiind inserate o serie de elemente fara legatura cu speta”.

Vacaroiu, judecatorul-contabil

Referindu-se la concluziile Comisiei juridice, Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, s-a pronuntat si el pe fond in cazul dosarelor ministrilor Paul Pacuraru si Codrut Seres. “In foarte putine situatii s‑au facut si anumite audieri. Dar referirile Comisiei juridice sunt legate si de faptul ca nu exista un probatoriu solid, iar din acest punct de vedere rezulta o ineficienta a procurorilor de a intocmi un dosar. Sînt zeci de pagini pe care trebuie să le citeşti. Dosarele se bazeaza in proporţie de 95 la sută pe inregistrări, autorizate din cate spun colegii”, a declarat recent presedintele Senatului, economist de profesie.

Laura Stefan, expert SAR, a explicat pentru HotNews.ro motivul pentru care cea mai mare parte a probatoriului din aceste dosare este reprezentat de interceptari: “Evident ca aceste dosare pleaca de la interceptari, pentru ca sunt in faza cercetarilor preliminare, deci la nivel de indicii. Abia dupa avizul Senatului se poate face un probatoriu propriu-zis, in care procurorii sa ia declaratii”.

Nicolai: "Orice senator poate face aprecieri"

Un alt membru PSD al Comisiei juridice a Senatului, Doru Ioan Taracila, care a declarat ca “ancheta nu pare a fi impartiala, pentru ca este directionata doar spre anumite persoane”, amintind si de “putinatatea probelor” existente in dosarele lui Codrut Seres. Norica Nicolai, presedintele Comisiei juridice nu considera insa ca Nicolae Vacaroiu s-ar fi pronuntat in legatura cu calitatea probelor. “Nu este vorba de o pronuntare pe fond si nu vad care-i problema. Orice senator poate face aprecieri in legatura cu aceste dosare”.

O parte a membrilor Comisiei juridice a Senatului au declarat pentru HotNews.ro ca Vacaroiu nu a inteles specificul urmaririi penale. In plus, chiar raportul Comisiei este contradictoriu, intrucat face aprecieri asupra probelor stranse de procurori, desi subliniaza ca analiza acestora nu este de competenta Senatului.

Senatorii UDMR si PD-L il critica pe Vacaroiu

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter a explicat pentru HotNews.ro ca pozitia lui Vacaroiu ar putea fi cauzata de lipsa de experienta juridica a presedintelui Senatului: “Parchetul a solicitat Senatului sa-i permita inceperea urmaririi penale, deci pana acum au efectuat doar acte premergatoare. In aceste conditii este evident ca marea parte a probatoriului consta in interceptari. Solicitarea procurorilor adresata Senatului este tocmai de a li se permite cercetarea acestor cazuri in profunzime”.

Senatorul PD-L Constantin Gheorghe a declarat pentru HotNews.ro ca pozitia lui Nicolae Vacaroiu vrea “sa induca un vot negativ in Senat, ca o cautiune a votului din Camera Deputatilor in dosarele Nastase sau Mitrea, in sensul ca ar argumenta ca toate dosarele instrumentate de DNA sunt politice. Insa Parlamentul, fiind un organism politic, nu are dreptul, nici moral, nici legal, sa se pronunte pe fond”.

  • Maine plenul Senatului va decide prin vot secret, cu majoritate simpla, daca procurorii ii pot ancheta sau nu pe cei doi ministri. Paul Pacuraru, ministrul muncii, este suspectat de DNA ca ar fi intervenit in 2007 la conducerile unor companii de stat pentru ca acestea sa atribuie contracte de formare profesionale firmei fiului sau, Mihnea Pacuraru. Codrut Seres este cercetat de DIICOT in doua dosare, pentru tradare in dosarul privatizarilor strategice si pentru subminarea economiei nationale in dosarul contractelor de furnizare a energiei electrice.