312 kilometri in opt ore. In Romania s-a inventat mersul in coloana iar vinerea nu se lucreaza la asfaltarea soselelor. HotNews.ro a testat in weekend traseul Bucuresti-Brasov-Sibiu, una dintre principalele rute turistice. O cursa in care 80% din timp s-a circulat in coloana: iesirea din Bucuresti, un calvar. Pe centura Ploiestiului se bate orice record. Pe Valea Prahovei soferii se tarasc cu 20 de kilometri pe ora. De la Brasov la Sibiu apare o noua provocare: cum sa treci de 23 de semafoare fara sa iti iesi din minti.

Cititorii HotNews.ro sunt invitati sa-si povesteasca propriile experiente automobilistice pe alte rute din tara si sa indice eventuale rute ocolitoare.

15:10 Blocaj la fantana Miorita. Este vineri si toata lumea incearca sa fuga din Bucuresti spre munte. Circulatia se impotmoleste in intersectia din Piata Presei. Dupa 20 de minute, coloanele de masini ajung la fantana Miorita. Soferii se pregatesc pentru urmatorul hop: viitorul pasaj Baneasa, cel pe care in urma cu o saptamana s-au intalnit sa il inspecteze premierul Tariceanu si primarul Oprescu.

15:40.Chiul la pasajul Baneasa. In ritm de melc coloanele de masini ajung in dreptul pasajului de 15 milioane de euro ale carui lucrari au fost inaugurate de ministrul transporturilor Ludovic Orban. Santierul a fost vizitat recent de premierul Tariceanu si primarul Oprescu. Vineri, 22 august, la ora 15:40 pe santier nu se muncea. Utilajele zaceau pe marginea soselei dar nici urma de muncitori. Compania insa se mandreste ca pe santier se lucreaza 16 ore. Dupa alte 10 minute pierdute din cauza aglomeratiei trecem de pasaj si drumul se largeste.

16:26. Cosmarul de pe centura. Romanesti, la cativa kilometri de Ploiesti. Deja se

7 kilometri in 40 de minute pe centrura Ploiestiului
Foto: HotNews
circula in coloana dar relativ bine, cu peste 50 km la ora. Ceva parca nu e in regula. Coloanele de masini ajung in apropierea soselei de centura a Ploiestiului. Pe margine sunt postate cateva indicatoare din care se intelege ca drumul de 7 kilometri este in lucru.

Dupa 20 de minute ai impresia ca cei 7 kilometri sunt in realitate 100 pentru ca se circula alternativ pe o singura banda. Unii conducatori isi pierd cumpatul. Pe langa masina noastra tocmai trece un tir. Soferul tirului alege sa intre pe camp si sa depaseasca coloana de cativa kilometri. Nu ajunge departe si rezultatul este blocarea definitiva a benzii de trafic. Alti soferi ii urmeaza exemplul si incearca sa ajunga in fata, desi este clar ca nu ai cum sa iesi din aglomeratie.

Oricine intelege ca atunci cand se lucreaza la o sosea circulatia este ingreunata. Este insa de neinteles de ce nu se lucreaza intr-o zi de lucru. Este vineri, in mod normal o alta zi de munca. Ajungem la un alt stop si incercam sa aflam de ce nu se munceste: astazi, programul este pana la ora 12:00.

17:10 Iesim de pe centura. Am parcurs 7 kilometri in 44 de minute.

17:41. Incolonarea pe Valea Prahovei. Pana la Breaza se circula destul de bine. Traficul se aglomereaza pe ambele sensuri la intrarea in localitate. Masinile inainteaza incet spre Sinaia. Se formeaza o coloana care se intinde pe toata lungimea localitatii. Trecem incet pe langa un grup de pietoni. Dupa doua minute suntem depasiti de pietoni. Scena pietonilor care depasesc masinile se repeta de cateva ori.

18:41. Masini parcate aiurea. De jumatate de ora se circula lent in coloana. Masinile inca incolonate ajung in Busteni, unde coloana se opreste. Una din explicatii este si faptul ca jumatate din banda de mers este ocupata de masinile parcate aiurea.

18:51 Azuga. In comparatie cu Sinaia sau Breaza se circula mai bine, dar tot intr-un ritm lent. Totusi masinile nu sunt nevoite sa stea pe loc cu motoarele pornite in speranta ca se vor misca.

19:14 Predeal. Se circula in coloana. Depasirile sunt riscante si daca nu ai cai putere destui e mai indicat sa mergi cu 20 de kilometri la ora. Din sens opus masinile vin normal. Dupa un sfert de ora ajungem aproape de Brasov. Avand experienta centurii Ploiestiului soferii, care nu au mai trecut prin Brasov sunt usurati sa vada ca desi e vineri seara circulatia nu e blocata. In 20 minute, urmarind marcajele, se ajunge lejer la iesirea din Brasov spre Sibiu.

20:15. Calvarul celor 25 de semafoare. Incepe stresul pentru soferi si pasageri: primul semafor dintr-un lung sir. La sosea se lucreaza din loc in loc pe bucati de jumatate de kilometru. Astfel se circula pe un singur sens, circulatia fiind dirijata de semafoare automate. Masinile circula in ritm de tren personal. La semafor se formeaza “vagoanele” care apoi prind viteza, dupa care opresc la fiecare “halta”, si asteapta in medie cinci minute pana trec celelalte masini. Pentru pasageri e inexplicabil de ce in loc de zeci de semafoare care indica tot atatea zeci de lucrari nu se lucreaza pe un tronson mai mare.

20:54 Ajungem la al 11-lea semafor, evident incolonati. Trecem de el si dupa un sfert de ora ajungem in Fagaras. Pana aici am facut 266 de kilometri.

21:10Drum de o ora parcurs in doua. Iesirea din Fagaras. Pana in Sibiu mai sunt 71 de kilometri. Pe pagina de internet ViaMichelin.com scrie ca drumul dureaza sub o ora. Ceea ce nu stiu cei de la ViaMichelin este ca pe drumul pana la Sibiu sunt inca 12 blocaje de trafic la care zabovesti cel putin cinci minute. Astfel se pierde o ora numai stationand la fiecare semafor. Drept rezultat, pana in Sibiu se fac doua ore daca pe sosea nu sunt accidente.

23:10 Ajungem in Sibiu, dupa ce trecem prin toate cele 12 blocaje. Evident ca nimeni nu lucreza vineri noaptea la reabilitarea soselor. Nici macar utilajele nu sunt parcate pe marginea soselei. La finalul cursei facem calculul: de la Bucuresti la Sibiu am facut opt ore si 312 kilometri, fara pauze de masa sau pauze de tigara.