Daca va intrebati care este tapetul preferat in sezonul vara-toamna in scolile Bucurestiului, este suficient sa cititi declaratia limpede a unuia dintre oficialii Ministerului Educatiei. Apoi sa incercati sa conjugati verbul "a copia": eu copiez, tu copiezi, el copiaza…Veti simti nevoia sa mai adaugati o categorie: Romania copiaza!

Orice elev de clasa a 12-a stie cum stau lucrurile la examenul de bacalaureat. Cu saptamani bune inainte, parintii trepideaza asteptand aflarea "din surse" a numelui presedintelui comisiei alocate liceului la care invata progenitura. De acribia acestuia depind multe, inclusiv directionarea "banilor de protocol", care au fost stransi deja de cateva luni. In ziua Z, doar fetele slabe de inger tremura palide… gastile fumeaza pentru a-si masca nervozitatea generata de intrebarea: "ne lasa sa copiem sau nu?". Pentru orice eventualitate, liceenii isi vor lua masuri de prevedere…

MASCARADA CAT O TARA

Ca bacalaureatul este un urias examen de mucava stie mai toata lumea. Putini sunt insa dispusi sa o recunoasca, pentru ca fiecare a fost participant direct sau indirect la acest simulacru de marimea unei intregi tari.

Multi vor povesti peste ani cu o placere nedisimulata cum au copiat la bacalaureat. Fiindca in ochii lor, ca si in ochii romanilor acomodati tranzitiei permanentizate, cea mai inalta forma de mandrie personala este fentarea sistemului si implicit a statului. Iar bacalaureatul este un examen de stat care prezinta in oglinda toata galeria de monstri hidosi sau comici ai societatii romanesti.

Se intampla foarte rar ca reprezentantii statului roman sa recunoasca atat de limpede ca bacalaureatul este in cele mai multe locuri doar o simpla mascarada. La sesiunea din aceasta toamna, sesiunea corigentilor cum i se mai spune, Inspectoratul Scolar General din Bucuresti se va folosi pentru supravegherea probelor de concurs de camere video. Indirect, Inspectoratul recunoaste ca profesorii nu sunt indeajuns de eficienti pentru a supraveghea examenul. Caci intre elevii bucuresteni si profesorii supraveghetori s-a stabilit o fratie a copiutelor.

CEL MAI LA MODA TAPET IN SCOLILE ROMANIEI

Doamna Svetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a declarat pentru Deutsche Welle ca " Inspectoratul Scolar Bucuresti se foloseste de aceste camere video pe perioada bacalaureatului datorita situatiei create in Bucuresti cand am fost obligati sa excludem din examen foarte multi elevi pentru tentativa de copiere. Ca urmare a controalelor facute pe timpul sesiunii din vara la examenul de bacalaureat in centrele din Bucuresti, s-a constatat ca toate toaletele si coridoarele liceelor erau tapetate, dupa ce se dadeau subiectele, cu materiale din care copiii s-ar fi putut inspira in momentul in care doreau sa mearga de exemplu la toaleta. Acesta este motivul principal" pentru care s-a ales ca profesorii supraveghetori sa fie secondati de camerele video.

100 DE PROFESORI: SUPRAVEGHETORI SAU FACILITATORI?

Cine se va intreba de ce prezenta profesorilor nu este suficienta, fie este rupt de realitatea romaneasca fie sufera de ipocrizie. Intr-un sistem in care profesorii sunt platiti in bataie de joc, asa-numitele protocoale ale parintilor reprezinta o ispita prea consistenta pentru cadrele didactice care sunt impropriu numite supraveghetori, mai potrivit fiind calificativul de "facilitatori".

Datele oferite de doamna Svetlana Preoteasa risipesc orice iluzie. Fenomenul este de multa vreme generalizat: "Din 1990, tentativele de fraudare s-au perpetuat de la an la an si acesta este anul in care am luat cele mai dure masuri. Am luat masuri foarte dure si impotriva domnilor profesori supraveghetori care de cele mai multe ori au inchis ochii la incercarea de copiere. Sunt profesori care in urma comisiilor de anchete nu vor mai putea participa la examenele de bacalaureat, unii pentru 5 ani, altii pentru toata viata. Pot sa va spun ca in minim 10 judete ale tarii au fost sanctionati in jur de 14-20 de profesori pe judet, cei mai multi din Bucuresti. Per total se apropie de 100 numarul profesorilor sanctionati in urma bacalaureatului".

Asadar, in Romania, exista detasamente de profesori care practic saboteaza examenul cheie al sistemului educational romanesc. Examenul in functie de care se despart apele la intrarea in facultati. Iar autoritatile statului roman admit nu doar ca sistemul educational romanesc este intr-o criza profunda, ci si ca bacalaureatul, cheia sa de bolta, nu este altceva decat o gogoasa dezumflata.

Imparatul este gol striga cativa inadaptati ai unei Romanii in care copiatul este oficializat incepand de pe bancile scolii si pana la bancile parlamentarilor. Se cauta vinovatii desigur. Dar ei nu sunt nici profesorii si nici autoritatile. Ci noi toti, tara care de 20 de ani conjuga cu placere verbul "a copia". Eu copiez! Tu copiezi! Romania copiaza!