Colegiul National al Asistentilor Sociali (CNAS) a anuntat sambata ca efectueaza propria sa ancheta legata de cazul copilului de 5 ani ucis de asistenta maternala din Bistrita. Primele informatii facute publice de CNAS arata ca in Bistrita exista doar 4 asistenti sociali care raspund de 270 de copii si 175 de asistenti maternali. Legea prevede insa ca un asistent social nu poate monitoriza mai mult de 25 de copii si 30 de asistenti maternali.

Reprezentantii CNAS sustin ca problema grava este ca nu exista prevazute niciun fel de prevederi legate de sanctiunile care se impun daca o directie de asistenta sociala nu respecta aceste norme impuse de lege.

"In acest sens, consideram ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, in calitatea sa de autoritate de stat competenta, trebuia sa intervina de mult timp in aceste situatii pentru a raspunde problemelor din sistem, problema identificata la Bistrita Nasaud nefiind o situatie unica, lipsa personalului de specialitate fiind o problema nationala care nu se afla in obiectivele niciunei guvernari", se arata intr-un comunicat al CNAS.

In document se precizeaza ca in curand vor fi date publicitatii concluziile raportului privind cazul din Bistrita, care va stabili si daca a existat o eventuala culpa profesionala a asistentilor sociali.