Rusia a notificat joi NATO ca si-a suspendat activitatile de cooperare militara cu tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice pana la noi ordine, a anuntat o purtatoare de cuvant a organizatiei militare occidentale, citata de NewsIn.

"Rusia ne-a informat prin canale militare ca Ministerul Apararii al Federatiei Ruse a luat decizia de a opri evenimentele internationale de cooperare militara programate intre Rusia si tarile NATO pana la primirea altor instructiuni", a declarat Carmen Romero, purtatoare de cuvant a NATO.

Norvegia, Estonia si Letonia, tari membre NATO, anuntasera deja ca au primit o notificare din partea Moscovei in acest sens.

Decizia Rusiei intervine dupa ce NATO a hotarat saptamana aceasta ca mentinerea unor relatii de normalitate cu Moscova nu mai este posibila pana cand Moscova nu-si retrage trupele din Georgia in conformitate cu prevederile armistitiului destinat sa puna capat conflictului legat de pronvicia separatista georgiana Osetia de Sud.

NATO si Rusia au cooperat in domenii precum sistemele de aparare antiracheta de mica amploare, activitati navale, lupta antiterorista si schimburi academice, iar la inceputul acestui an au semnat un acord pentru tranzitul prin Rusia al echipamentului neletal destinat frontului din Afganistan.

Purtatoarea de cuvant a declarat ca NATO a luat nota de masura luata de Rusia, dar nu a putut preciza daca decizia va afecta si acordul de tranzit referitor la Afganistan.

SUA minimizeaza decizia Rusiei

Statele Unite au minimizat imediat anuntul Rusiei, afirmand ca NATO decisese deja inghetarea cooperarii, in semn de protest fata de continuarea prezentei militare rusesti pe teritoriul Georgiei, potrivit AP.

"Cooperarea militara bilaterala era deja oprita", a declarat Gordon Johndroe, purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate.

"Nu-mi pot imagina, pentru moment, circumstantele pentru care ne-am angaja intr-o cooperare militara cu Rusia, pana cand situatia din Georgia nu va fi rezolvata", a adaugat el.