Ioan Hoban, deputat liberal de Maramures, a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatia de mita si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice. In perioada in care era consilier local de Baia Mare, Hoban a conditionat avizarea unui schimb de terenuri de achizionarera de catre firma Kaufland a unui teren care ii apartinea, la un pret supraevaluat. Consiliul local a dat la schimb un teren situat in centrul orasului, iar Hoban s-a ales cu 490.000 de euro in plus fata de valoarea reala a terenului aflat in proprietatea lui. Deputatului i-a fost pus sechestru pe bunuri.

In perioada aprilie-mai 2003, firma Kaufland a inceput demersurile pentru construirea unui supermarket in Baia Mare, avind, evident, nevoie de un teren.

Initial, firma a vrut sa cumpere un teren din centru apartinind Consiliului local, dar a fost refuzata. Deprinzind obiceiurile balcanice, Kaufland a cumparat terenul consilierului Ioan Holban, care era si membru un Comisia de urbanism, la un pret extrem de avantajos pentru acesta. Ulterior, s-a facut schimbul de terenuri intre Consiliul local si Kaufland. Astfel, Consiliul a dat firmei terenul din centru- subevaluat- si s-a ales cu fostul teren al lui Hoban. Toata lumea a fost multumita, mai putin bugetul Consiliului local.

"Inculpatul Hoban Ioan a realizat o intelegere frauduloasa cu inculpatul Soare Mihail Bogdan (intermediarul afacerii) si Streuti Titus Mircea (consilier superior in primaria Baia Mare). Prin aceasta intelegere, Hoban Ioan a conditionat avizarea unui schimb de terenuri in Comisia de Urbanistica a Consiliului local, de achizitionarea, de catre firma Kaufland a unui teren care ii apartinea, la un pret supraevaluat, situat la periferia municipiului. Prin schimbul de terenuri, Consiliul local primea acest teren si dadea, in schimb, un teren subevaluat situat in zona centrala", se precizeaza in comunicatul de presa remis HotNews.ro.

Procurorii DNA sustin ca Streuti Titus a facut rapoarte prin care a subevaluat un teren si l-a supraevaluat pe celalalt. In final, Hoban a incasat 490.000 de euro in plus fata de valoarea reala a terenului, iar Consiliul local a dat terenul central pe un pret modic. Prejudiciul in dauna Consiliului local Baia Mare se ridica la 651.195 de euro, sustin procurorii.

In afara de Hoban, in judecata au mai fost trimisi Streuti si Soare, iar procurorii au pus sechestru asiguratoriu pe bunurile acestora.

Ioan Hoban nu a putut fi contactat pentru a da explicatii asupra trimiterii sale in judecata.

Hoban nu a savirsit fapta in calitate de parlamentar

Procurorii DNA au trimis dosarul la Inalta Curte de Casatie si Justitie, data fiind calitatea de deputat a lui Hoban. Potrivit Constitutiei, pentru parlamentarii care nu au si calitatea de ministri, nu este necesar avizul camerei din care fac parte pentru inceperea urmaririi penale.

Surse din DNA au declarat pentru HotNews.ro ca urmarirea penala a fost demarata la inceputul lui 2008.