Romania a livrat armament si munitie de infanterie Georgiei, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului international de sanctiuni si a Codului de conduita al UE privind exporturile de armament, a informat vineri Ministerul Afacerilor Externe, la solicitarea MEDIAFAX. Ministrul apararii nu are cunostinta de aceste exporturi, declarand ca, daca s-au vandut arme in zona, tranzactiile au fost realizate prin intermediari.

MAE a precizat ca exporturile au fost efectuate pe baza de licente individuale, cu respectarea standardelor regimului national de control al exporturilor de produse militare si a angajamentelor internationale ale Romaniei.

Georgia nu este subiect al vreunui embargo privind transferurile de arme stabilit la nivel international, regional sau al unei alte masuri restrictive, conchide Ministerul de Externe.

Abhazia: Arme americane si romanesti in depozitele militare georgiene

Liderul abhaz, Serghei Bagaps, a declarat, joi, ca in depozitele militare georgiene din defileul Kodori au fost descoperite cantitati mari de armament, inclusiv arme de productie romaneasca si americana, relateaza site-ul Caucasian Knot, fondat de asociatia rusa Memorial.

Bagaps a afirmat ca trupele georgiene care s-au retras din defileul Kodori au lasat in urma cantitati mari de arme, care au fost transportate deja in depozitele armatei abhaze.

El a adaugat ca fortele abhaze nu au cerut asistenta din partea trupelor ruse pentru operatiunile din defileul Kodori, aflat pe teritoriul regiunii separatiste Abhazia, dar controlat pana saptamana trecuta de armata georgiana. In urma operatiunii, Abhazia a anuntat ca a preluat controlul asupra defileului.

Melescanu: Nu am exportat nici arme, nici munitie in Georgia

Ministrul apararii, Teodor Melescanu, a declarat, vineri, ca Romania nu a exportat arme in Georgia, dar ca se fac verificari pentru a se vedea daca nu au existat asemenea contracte "pe linie comerciala", precizand ca, daca s-au facut exporturi, acestea au fost prin intermediari.

"Ministerul Apararii, asa cum stiti, nu produce niciun fel de armament. Nu am exportat nici arme, nici munitie in Georgia, vom verifica daca pe linie comerciala au fost asemenea cazuri. Nu s-au exportat arme in zonele acelea de (conflict), iar daca s-au exportat au fost prin intermediari", a afirmat Melescanu.