Clasa politica compromite lupta anticoruptie si incercarile de consolidare a institutiilor statului de drept, se arata intr-un comunicat de presa semnat de douasprezece ONG-uri. Acestea critica votul dat pe cazurile Mitrea si Nastase si fac apel la partidele politice sa sustina concret efortul de ridicare a monitorizarii Romaniei. " Deputatii care au votat impotriva inceperii urmarii penale a lui Adrian Nastase si a lui Miron Mitrea au creat un tip de protectie speciala care transforma independenta parlamentarilor-ministri in iresponsabilitate politica si desconsiderare civica", se arata in comunicat.

Adaugandu-se propunerii neargumentate a Ministrului Justitiei Catalin Predoiu de schimbare din functie a sefului Directiei Nationale Anticoruptie, votul deputatilor din 13 august compromite activitatea justitiei si amplifica criza de incredere a cetatenilor in Parlament ca institutie fundamentala a democratiei.

Organizatiile semnatare cer tuturor institutiilor publice, partidelor si politicienilor "sa intreprinda actiuni urgente care sa restabileasca functionarea normala, neafectata de interventii politice arbitrare a statului de drept si sa asigure independenta justitiei", iar formatiunile politice sa contribuie concret pentru scoaterea Romaniei din procesul de monitorizare.

Parlamentul a respins miercuri avizarea inceperii urmaririi penale a deputatilor PSD fosti ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea. Adrian Nastase a sustinut in aceeasi zi pe blogul personal ca votul dat in Parlament reprezinta "o solutie politica data unui dosar politic". In schimb, Miron Mitrea a anuntat ca va demisiona din Parlament din cauza respingerii cererii DNA privind inceperea urmaririi sale penale.

Organizatiile semnatare sunt: Academia de Advocacy, Alianta Civica, Asociatia Centrul pentru Politici Publice, Asociatia Pro Democratia, CENTRAS, Centrul Euroregional pentru Democratie, Centrul de Resurse pentru participare publica, Freedom House Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Societatea Academica din Romania, Societatea Pentru Justitie (SoJust), Transparency International Romania.