Comisia Europeana aminteste Romaniei ca principala sa problema ramine lipsa progreselor in combaterea coruptiei la nivel inalt, inclusiv in cazurile fostilor si actualilor ministri, a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvint al Comisiei, citat de NewsIn. Reactia vine ca urmare a refuzului deputatilor de a aviza inceperea urmaririi penale impotriva lui Nastase si Mitrea si este in concordanta cu Raportul din iulie, in care se vorbea despre "politizarea cazurilor de coruptie de catre Parlament" si despre necesitatea unui "angajament neechivoc si reinnoit la toate nivelurile pentru a curata sistemul de coruptie si a respecta pe deplin statul de drept".

Desi Comisia nu poate comenta punctual dosarele Nastase si Mitrea, reaminteste ca principala problema a Romaniei ramine lipsa progreselor substantiale in combaterea coruptiei la nivel inalt, in special cea referitoare la ministrii ale caror dosare se afla in parlament.

"Pozitia generala a Comisiei a fost exprimata foarte clar in raportul din 23 iulie: realizarea de progrese substantiale in lupta impotriva coruptiei- inclusiv in cazuri care implica parlamentari si fosti si actuali membri ai guvernului- ramine provocarea principala a Romaniei in indeplinirea obligatiilor asumate fata de UE in momentul aderararii", a declarat Martin Selmayr, purtator de cuvint al Comisiei Europene, citat de NewsIn.

Selmayr a tinut sa precizeze ca "progresele facute in acest sens vor fi evaluate in urmatorul raport privind situatia din Romania, la inceputul anului 2009".

Cit priveste angajamentul asumat de toate partidele politice, miercuri, la intilnirea de la Cotroceni, de a iesi de sub monitorizarea Comisiei, acesta este privit cu mult scepticism. Surse din Comisie au precizat pentru NewsIn ca decizia Parlametului nu se indreapta deloc in aceasta directie.

"Politicienii vor sa scape de mecanism pina anul viitor. Cum vor face asta? Noi am subliniat mereu ca singurul mod de a o face este de a indeplini obiectivele de referinta, iar aceasta implica si anchetarea cazurilor de coruptie la nivel inalt", au afirmat sursele citate.

In raportul Comisiei din 23 iulie se precizeaza clar ca "politizarea cazurilor de coruptie de catre Parlamentul Romaniei si incapacitatea sistemului judiciar de a pronunta sentinte in cazurile de coruptie la nivel inalt au diminuat perceptia opiniei publice asupra respectarii statului de drept".

Raportul punea accentul pe necesitatea unui "angajament neechivoc si reinnoit la toate nivelurile- in intregul spectru politic, in administratie si in rindul magistratilor- pentru a curata sistemul de coruptie si a respecta pe deplin statul de drept".