Camera Deputatilor, convocata in sesiune extraordinara, a respins miercuri cererile de urmarire penala a fostilor ministrii Adrian Nastase si Miron Mitrea. In sala au fost prezenti 276 de deputati, din care 120 au votat pentru inceperea urmarii penale a lui Adrian Nastase si 160 pentru cea a lui Miron Mitrea. Pentru inceperea urmarii penale erau necesare 218 de voturi. Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA, a declarat pentru HotNews.ro ca dosarele sint blocate definitiv si procurorii le vor inchide.

In cazul lui Adrian Nastase, 120 de deputati au votat pentru inceperea urmaririi penale, 150 impotriva, iar 6 s-au abtinut.

In cazul lui Miron Mitrea, 160 de deputati au votat pentru inceperea urmaririi penale, iar 115 impotriva. Un vot a fost anulat.

Adrian Nastase a fost prezent la sedinta, in timp ce Miron Mitrea a lipsit, fiind plecat in concediu. Pina in momentul de fata, Adrian Nastase nu a dat nicio declaratie presei.

23 de deputati din tabara PD-L, PNL si PRM au "defectat"

Rezultatele votului arata ca partidele care au declarat ca vor vota pentru inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase, nu au pus acest lucru in practica. Astfel, PD-L, PNL si PRM cumulau 143 de voturi, ceea ce insemna ca 23 dintre acestia au votat de fapt pentru neinceperea urmaririi penale.

Lucrurile nu stau la fel in cazul lui Miron Mitrea, care a obtinut 160 de voturi favorabile inceperii urmaririi penale, putindu-se trage concluzia ca din "tabara" PSD, PC si UDMR 20 de deputati au votat pentru inceperea urmaririi penale.

Camera Deputatilor s-a reunit miercuri in sesiune extraordinara cu doua subiecte principale pe ordinea de zi. Dupa dezbaterea raportului premierului Calin Popescu Tariceanu despre inundatiile catastrofale din nordul tarii, Camera Deputatilor a votat pe marginea cererii de urmarire penala a fostilor ministrii Adrian Nastase si Miron Mitrea. Directia Nationala Anticoruptie a solicitat aprobarea cererii de urmarire penala a celor doi fosti ministri, acuzati de fapte de coruptie. Miercuri dimineata, deputatii au mai primit doua cereri de urmarire penala a lui Adrian Nastase. Conducerea Camerei estimeaza ca cererile s-ar discuta in septembrie.

Livia Saplacan (DNA) : "Dosarele sint blocate definitiv"

Purtatoarea de cuvint a DNA, Livia Saplacan, a declarat pentru HotNews.ro ca " dosarele sint blocate definitiv, actiunea penala neputind fi pusa in miscare deoarece lipseste autorizatia organului competent. Procurorii nu mai au ce sa faca in aceste dosare, asa ca le vor inchide".

Livia Saplacan a mai spus ca din punctul de vedere al DNA decizia parlamentului in cazul acestor doua dosare care ii privesc pe Adrian Nastase si Miron Mitrea, nu constituie un precedent pentru celelalte cereri de urmarire penala existente acum la Camera Deptuatilor pe numele lui Nastase.

" Din punctul nostru de vedere, nu poate fi vorba de un precedent. Parlamentul decide de la caz la caz", a declarat Sapalcan.

Ce spun parlamentarii despre rezultatul votului

Eugen Nicolicea (PSD): Votul a fost evident pozitiv si favorabil pentru Nastase pentru ca dosarul este prost instrumentat si se vede de la o posta ca este un dosar politic. Ca un exemplu pentru a sustine aceasta afirmatie va pot spune ca in dosar este acuzat de trafic de influenta dar nu este indicata persoana fata de care se presupune ca se facea trafic de influenta ceea ce este un element esential. In dosarul domnului Mitrea, scorul este diferit pentru ca dansul a solicitat colegilor sa voteze pentru cererea de urmarire penala ca sa scurteze mascarada acesta la care este supus, si, chiar daca este un dosar politic, au fost destui colegi care au ascultat solicitarea acestuia.

Bogdan Ciuca (PC): Acest rezultat trebuie respectat pentru ca a fost cvorum. Deputatii PC au votat cum au crezut de cuviinta, fiind pusi in fata a doua repere: raportul Comisiei juridice, conform caruia dosarele Mitrea si Năstase sunt cam subtiri ca probe, precum si perceptia publica nefavorabila a Parlamentului. Nu stiu daca pentru Adrian Nastase si Miron Mitrea acest vot este unul favorabil.

Cristian Radulescu (PD-L): Partea foarte neplacuta a situatiei este ca dosarele acestea au fost stopate de Parlament. Daca pana astazi mai era un dubiu, astazi s-a vazut clar, prin votul Parlamentului, ca sunt partide care chiar vor si pot sa puna piedica in calea Justitiei. Data trecuta, la sfarsitul lui iunie, aceste partide si-au scos oamenii din sala pentru a nu se intruni cvorumul. Acum i-au tinut in sala si s-a ajuns la acest rezultat.

Bogdan Olteanu (PNL): Nu cred ca aceasta decizie este una buna pentru functionarea justitiei si pentru raporturile dintre puterile din Romania. Fiecare deputat care a votat impotriva inceperii urmaririi penale isi va asuma si consecintele votului. Am avut astazi de-a face cu o decizie clar politica, in care, dupa cifrele pe care le-am vazut, cel putin doua grupuri parlamentare au votat impotriva cererii de incepere a urmaririi penale.