Sub presiunea PSD, PNL, PC si PRM, ministrul justitiei l-a trecut pe linie moarta pe Daniel Morar, propunind-o ca sef al DNA pe Monica Serbanescu, fosta consiliera a lui Ilie Botos, apropiata a Rodicai Stanoiu, actualmente propria lui consiliera. In replica, procurorul general, Laura Codruta Kovesi, l-a numit deja cu delegare pentru 90 de zile pe Daniel Morar. Surse din Ministerul Justitiei au declarat pentru HotNews.ro ca formula delegarii a fost discutata de presedintele Basescu cu Morar, Kovesi si Predoiu, care astfel da satisfactie si sefilor sai liberali. Presedintele Basescu a anuntat deja ca nu va semna o alta nominalizare decit cea a lui Morar. Ce urmeaza?

Potrivit articolulul 54 din Legea nr. 303/2004, presedintele "poate refuza motivat numirea in functiile de conducere la parchete, aducind la cunostinta publicului motivele refuzului". Legea nu precizeaza de cite ori presedintele poate refuza o propunere.

Exista insa precedentul din cazurile ministrilor Adrian Cioroianu si Norica Nicolai, cind Curtea Constitutionala a decis ca seful statului poate refuza motivat doar de doua ori propunerile facute de primul ministru. Pe de alta parte, juristii sustin ca situatiile nu sint comparabile.

"Nu exista o limitare in lege cu privire la dreptul presedintelui de a refuza propunerile facute de ministrul justitiei, iar situatia de acum nu are nicio legatura cu precedentul creat in cazul ministrilor. Curtea Constitutionala a decis atunci pe o alta lege. Juridic, nu se poate interpreta ca decizia Curtii s-ar putea aplica si in cazul altor legi care contin proceduri de numire si de revocare din functii", a declarat pentru HotNews.ro Laura Stefan, expert juridic la SAR.

Urmatorii pasi

Propunerea lui Predoiu, despre care ministrul justitiei a precizat ca i-a prezentat-o deja premierului Calin Popescu Tariceanu, este inaintata spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii. Cum membrii acestuia sint insa in vacanta, cea mai apropiata data la care CSM se poate intruni este 21 august.

Avizul CSM este consultativ, neavind caracter obligatoriu pentru presedinte.

Varianta 1- Predoiu face o noua nominalizare, alta decit Morar

In situatia in care Traian Basescu refuza sa semneze numirea Monicai Serbanescu, ministrul Catalin Predoiu are posibilitatea sa faca o alta propunere.

Si aici exista un precedent. Este vorba despre cazul Vasile Doana, pe care fostul ministru Monica Macovei l-a propus procuror-sef la Parchetele Militare, dar presedintele l-a respins. Din mai 2006 pina in octombrie 2007, Dan Voinea a fost interimar, iar procurorul Ion Vasilache a ocupat functia in 2008, la propunerea lui Predoiu.

Noua propunere poate sau nu sa fie Daniel Morar. In situatia in care Predoiu insista pe indepartarea lui Daniel Morar, seful statului poate refuza din nou sa semneze.

Variata 2- Morar ramine interimar cu delegare

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a semnat delegarea lui Daniel Morar ca sef interimar al DNA, pentru o perioada de 90 de zile, a declarat purtatorul de cuvint al Parchetului General, Robert Cazanciuc, citat de NewsIn.

"Aceasta este cutuma. Atunci cind expira mandatul procurorului-sef, se poate delega un interimar 90 de zile sau mai mult, pina este ales un nou sef. Daca nici in aceasta perioada nu este numit noul sef, atunci interimatul mai poate fi prelungit inca 90 de zile", a explicat Robert Cazanciuc.

Surse din Ministerul Justitiei au declarat pentru HotNews.ro ca ministrul Predoiu este inclinat sa tergiverseze o alta numire, in pofida presiunilor facute de PNL, si sa mearga pe formula interimatului.

Varianta 3- Contestare la Curtea Constitutionala

Incrincenarea cu care PSD, PNL, PC si PRM au cerut indepartarea lui Daniel Morar, pe fondul in care parlamentul trebuie sa discute cererea DNA de incepere a urmaririi penale impotriva lui Nastase, Mitrea, Pacuraru si Seres, ridica posibilitatea contestarii legii la Curtea Constitutionala, asa cum s-a procedat cu legea raspunderii ministeriale.

In respectiva situatie, ca urmare a refuzului presedintelui de a semna numirea in functiile de ministri a lui Cioroianu si Nicolai, Curtea a decis ca presedintele poate refuza de doua ori propunerile de ministri.

In aceasta varianta, Traian Basescu ar putea fi obligat sa-si dea avizul pentru numirea unui alt procuror sef la DNA decit Daniel Morar. Trebuie remarcat insa ca intreaga procedura ar putea dura citeva luni, pina la alegerile parlamentare, perioada in care interimar va fi Morar.

Varianta 4- Se schimba legea de numire a sefilor parchetelor

Ideea modificarii legii nu este noua si ea a fost blocata doar de interventiile repetate ale Comisiei Europene. Mai precis este vorba despre asa numita Ordonanta DNA, care se afla deja la Senat. Modificarea precede ca sefii parchetelor sa fie numiti de CSM si nu propusi de ministrul justitiei.

Liderii PSD, PNL, PC si PRM au criticat in repetate rinduri procedura de numire a sefilor parchetelor, iar Mircea Geoana a spus, luni, ca ar fi necesara o sesiune extraordinara pe aceasta tema. Norica Nicolai, presedinta PNL a Comisiei Juridice din Senat, a declarat ca "modificarea Macovei" este neconstitutionala.

Ministrul Predoiu, in discursul de 15 minute prin care a anuntat propunerea Monicai Serbanescu in locul lui Daniel Morar, a sustinut apasat necesitatea modificarii legii in acest sens.

In situatia in care legea se schimba, este de prevazut ca presedintele sa fie obligat sa tina cont la modul imperativ de CSM, caz in care indepartarea lui Morar nu va mai putea fi blocata.