Guvernul planuieste sa cumpere 48 de avioane de lupta, achizitie pentru care statul roman va plati suma de cel putin 4 miliarde euro, pana in luna noiembrie, a anuntat ministrul apararii Teodor Melescanu, intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Melescanu a declarat ca avioanele de lupta sunt necesare pentru modernizarea flotei militare aeriene care trebuie sa se incadreze in normele NATO, multumind atat partenerii europeni, cat si pe cei americani.

Romania, una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, a aderat la Alianta Nord-Atlantica in anul 2004 si a fost un partener activ in misiunile militare din Irak si Afganistan. Cu toate astea, flota militara actuala, formata din celebrele avioane rusesti MIG-21, nu corespunde cerintelor NATO si UE si trebuie schimbata cat mai curand.

"Avem unda verde pentru aceasta achizitie de la aproape toate institutiile. Mai este nevoie de aprobarea Ministerului Finantelor care mai are cateva nelamuriri privind costul exact", a precizat oficialul roman. "Sper ca decizia Guvernului sa fie luata pana in luna noiembrie, ca apoi sa demaram negocierile cu vanzatorii", a adaugat Melescanu.

Cele cinci tipuri de avioane de lupta sunt F-16, de la Lockheed Martin, F-18 al companiei Boeing, Rafale, produs de compania franceza Dassault, Grippen al SAAB si Eurofighter de la EADS.

Ministrul apararii a mai spus ca avioanele vor fi livrate in perioada 2010-2012, dupa care flota formata din 80 de MIG-21 va fi retrasa treptat si trimisa spre casare. Nu se stie inca daca aeronavele americane vor fi noi sau second-hand.

De asemenea, guvernul intentioneaza sa achizitioneze si rachete de mare altitudine, patru corvete, patru nave cu detectare de mine si mai multe vehicule pentru trupele terestre.