Daniel Morar va fi numit sef al DNA cu delegatie de la procurorul general Laura Codruta Kovesi, conform unor surse din Ministerul Justitiei. Sursele respective sustin ca ministrul Catalin Predoiu nu va face nici o propunere, cu argumentul ca asteapta finalizarea raportului de inspectie al CSM la DNA pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza.

Miscare de asteptare

Daniel Morar nu va fi inlaturat acum de la conducerea DNA pentru a nu irita Comisia Europeana, care-l sustine pe actualul sef al Directiei, mai ales ca este foarte probabil ca Parlamentul sa dea aviz negativ fata de urmarirea penala a lui Adrian Nastase.

Conform acelorasi surse, ministrul Catalin Predoiu ar astepta modificarea statului magistratilor, in sensul ca propunerea de sef al DNA sa vina de la CSM, nu de la Ministerul Justitiei, asa cum fusese inainte de mandatul Monicai Macovei la Justitie. Pana la urma, ultimul cuvant il are presedintele Traian Basescu, care numeste seful DNA.

De altfel, Sectia de procurori a CSM nu a fost sesizata de ministrul Justitiei pina la aceasta ora in vederea intrunirii pentru a acorda avizul necesar unui nou sef al DNA

Un post-cheie in Justitie

Mandatul lui Daniel Morar la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie expira marti, 12 august. Pana la aceasta ora, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, nu a anuntat pe cine are in vedere pentru conducerea DNA. Conform legii, mandatul de sef al DNA este de trei ani, cu posibilitatea de a fi reinnoit o singura data.

Conducatorul institutiei este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Daniel Morar a anuntat intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro si BBC ca isi doreste inca un mandat la conducerea DNA.

Impotriva reinvestirii sale in functie s-au pronuntat PNL, PC, PRM si PSD, partid care, prin vocea vicepresedintelui sau Victor Ponta, a si amenintat Guvernul cu o motiune in cazul in care Predoiu il propune tot pe Morar la conducerea DNA. Morar este sustinut pentru un nou mandat doar de PD-L, in timp ce UDMR nu s-a pronuntat. De asemenea, Comisia Europeana, care a apreciat activitatea DNA in fiecare raport de tara din ultimii trei ani, si-a anuntat sprijinul pentru Daniel Morar.

Variantele lui Catalin Predoiu

Ministrul Catalin Predoiu are mai multe variante la dispozitie. El poate sa-l propuna tot pe Daniel Morar la conducerea DNA, solutie agreata si de presedintele Traian Basescu. Predoiu poate propune un alt procuror pentru sefia DNA, cu conditia sa aiba cel putin zece ani vechime. El chiar a avansat acum doua saptamani aceasta ipoteza, cu argumentul ca reinvestirea lui Morar ar putea comporta riscuri politice, intrucat Parlamentul ar putea decide comasarea DNA cu DIICOT.

Presedintele poate refuza, motivat, propunerea ministrului, dar legea nu prevede un termen in care este obligat sa se pronunte asupra nominalizarii sefului DNA. In acest caz, procurorul general Laura Codruta Kovesi deleaga un sef interimar al DNA, care poate fi tot Daniel Morar.

Delegarea dureaza maxim 90 de zile pe an, cu posibilitatea prelungirii cu inca 90 de zile. Astfel, in caz de interimat, Morar mai poate conduce DNA inca 360 de zile. In fine, Predoiu poate opta sa nu faca nici o propunere, caz in care tot Kovesi decide interimatul la conducerea DNA.