Luna august este una dintre cele mai darnice din punct de vedere astronomic. Daca prima zi a acestei luni a adus o eclipsa partiala de soare, mijlocul lunii este bogat in stele cazatoare. Ploile de stele cazatoare - asa-numitele "perseide" isi intensifica activitatea in aceasta perioada a anului. Maximul curentului va fi pe 13 august, intre orele 14 si 17 in tara noastra, cand se vor observa cei mai multi meteori, iar in noaptea de 12 spre 13 august vom putea vedea multe stele cazatoare. Cea mai buna perioada de urmarire este dupa miezul noptii pana dimineata.

  • Ce sunt Perseidele?

Denumite dupa constelatia din care vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru ca este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an cand oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula de sub 1 milimetru diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste meteorit, potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza şi praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

  • De ce la mijlocul lunii august

Orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide, perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent, si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus.

Maximul curentului va fi pe 13 august, intre orele 14 si 17 in tara noastra, cand se vor observa cei mai multi meteori, iar in noaptea de 12 spre 13 august vom putea vedea cele mai multe stele cazatoare. Cea mai buna perioada de urmarire este dupa miezul noptii pana dimineata.

  • De unde puteti observa cel mai bine ploaia de stele

Fenomenele astronomice pot fi urmarite cel mai bine din locurile cu cer curat, fara alte lumini. Asa se face ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cele mai bune sunt locurie din afara oraselor sau la munte. Astronomii spun ca aceia dintre noi care vor observa ploaia de stele din zonele cu cer curat, pot vedea maximum 100 de meteori pe ora, in vreme ce aceia dintre noi care se vor afla in oras nu vor putea observa mai mult de 10-20 de meteori pe ora.

Pentru a vedea meteori nu aveti nevoie de niciun instrument astronomic. Specialistii spun ca puteti urmari foarte bine aceste fenomene stand intins pe un sac de dormit sau pe un sezlong.

  • Stele cazatoare si nu prea

Urmarind bolta cereasca veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In acel moment exista senzatia ca una dintre stelele de pe cer a cazut, de aici provenind si numele de "stele cazatoare". Stelele nu au insa cum sa cada de pe cer. Ceea ce se vede de pe Pamant este de fapt o particula foarte mica, sub 1 milimetru diametru, ce a intrat in atmosfera Pamantului si la frecarea cu aerul a luat foc.