Peste 20% dintre medici din Romania si-au depus actele pentru a lucra in afara tarii. Peste 7.000 dintre cei 35.000 de medici romani au solicitat, in ultimul an si jumatate, Ministerului Sanatatii, sa le elibereze actele necasare angajarii in strainatate, nemultumiti de salariile mici si de conditiile de lucru. Destinatiile favorite ale medicilor romani sunt Franta, Spania, Germania si Marea Britanie, unde acestia pot castiga intre 1.600 si 3.800 de euro pe luna, anunta Antena 3.

Specialitatile cele mai cerute in Uniunea Europeana sunt medicina de familie, anestezia si terapia intensiva, reumatologia. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu recunoaste, insa, criza de medici din sistem.

Un exod se inregistreaza si in randul asistentelor medicale si al moaselor. Potrivit statisticilor, aproape 4.400 de angajati au solicitat eliberarea adeverintelor pentru a putea lucra peste hotare. Statele cele mai cautate sunt Italia, Belgia si Marea Britanie.

In Romania exista un deficit major de cadre medicale. Judetele cu cele mai mari probleme in sunt Alba, Maramures, Vaslui, Suceava, Arad si Constanta. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu a recunoscut pana acum criza de medici din sistem, insa a propus o majorare salariala de 30% pentru acestia.