Inundatiile care au lovit Europa de Est la finalul lunii iulie - Romania, Ucraina, Republica Moldova - au facut 42 de morti si au determinat evacuarea a 40.000 de persoane, au anuntat Natiunile Unite, informeaza AFP. Potrivit bilantului ONU, in Romania numarul victimelor este de 5, al persoanelor evacuate a ajuns la 10.520, iar al locuintelor afectate la 8.941 de locuinte afectate. MIRA a prezentat, la randul sau, bilantul locuintelor afectate: 5.595, dintre care aproape 1500 au nevoie de reconstructie totala.

Inundatiile care au lovit Romania sunt, in ultimele zone, cele mai grave din ultimii 40 de ani, a spus purtatorul de cuvant al Biroului de coordonare a afacerilor umanitare a ONU, Elisabeth Byrs. Bilantul este de 5 morti, 10.520 de persoane evacuate si 8.941 de case afectate.

Cifrele prezentate de ministrul de interne Cristian David sunt insa mai mici: el vorbeste despre 5.595 de locuinte afectate de inundatii, dintre care 3.900 au nevoie de reparatii, alte 203 de lucrari de consolidare, iar 1.492 de reconstructie totala.

Comisiile de evaluare tehnica sunt inca pe teren, pentru a inventaria terenurile agricole si obiectivele socio-culturale, a mai spus ministrul David in cadrul conferintei de presa de miercuri, urmand ca saptamana viitoare sa existe un tablou complet al tuturor pagubelor inregistrate la aceste inundatii.

In ceea ce priveste persoanele afectate, potrivit anchetelor sociale facute, au fost inregistrate 21.190 de persoane. Nu este insa numarul complet, intrucat pentru judetele Bacau si Botosani nu exista inca rezultate finale.

In Ucraina, conform bilantului Natiunilor Unite, 34 de persoane si-au pierdut viata in vestul tarii, de-a lungul raurilor Nistru si Prut, iar 25.000 au fost evacuate. Nu mai putin de 24.000 de hectare de terenuri agricole sunt inca inundate, iar o parte insemnata a recoltelor a fost compromisa.

Anumite zone din teritoriul ucrainean sunt inaccesibile pe cale terestra, iar proviziile de apa si alimente sunt distribuite cu elicopterul, a mai spus purtatorul de cuvant al ONU.

Bilantul ONU pentru Moldova indica 3 persoane care si-au pierdut viata, inecat chiar in capitala, 4.251 de persoane evaluate si 836 de case inundate.