Romania figureaza, alaturi de alte cinci state si de NATO, pe lista celor care nu au pus la dispozitie elicoptere si alte echipamente necesare pentru a proteja populatia civila in Darfur si pentru a ajuta misiunea de pace din aceasta regiune din Sudan aflata in razboi civil - se arata intr-un raport redactat de 36 de organizatii guvernamentale si pentru apararea drepturilor omului, citat de France Presse.

Potrivit documentului, redactat de Thomas Withington - specialist in aparare, tarile vizate sunt India, Ucraina, Cehia, Italia, Romania si Spania, care "detin toate mijloacele necesare, dar nu ajuta misiunea". Raportul mentioneaza, totodata, ca aceste state ar putea furniza elicoptere "peste care s-a asezat praful in hangare sau care participa la spectacole aeriene in loc sa salveze vieti".

Conflictul din Darfur, unde se confrunta incepand cu 2003 forte guvernamentale sprijinite de militii arabe contra unor miscari rebele, s-a soldat pana acum cu aproximativ 300.000 de morti potrivit ONU, circa 10.000 potrivit Khartoumului.