Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, in timpul unei vizite la barajul Stanca Costesti, din judetul Botosani, ca Romania nu a mai primit informatii de la Ucraina, in legatura cu inundatiile, dupa data de 24 iulie, legat de debitele crescute ale Prutului si Siretului. Primul-ministru a admis, astfel, ca Romania a fost instiintata de partea ucraineana, la 24 iulie, despre cresterea nivelului raurilor Prut si Siret, ca urmare a ploilor abundente din aceasta tara, dar spune ca nu au mai fost primite informatii dupa acea data, anunta NewsIn.

Ministrul de interne Cristian David criticase, ieri, slaba comunicare cu ucrainenii in legatura cu inundatiile, afirmand ca: "Nu avem informatii suficiente si la timp din Ucraina, pentru a sti ce putem si ce trebuie sa facem noi, aici".

"Am avut dupa data de 24 iulie o lipsa de informatii din partea ucraineana, care, sigur, ca ne-a pus intr-o situatie de dificultate. Este si motivul pentru care am intervenit personal pe langa Guvernul ucrainean, pe langa autoritatile ucrainene, sa ne furnizeze aceste date. Din acest motiv a existat un anumit element de incertitudine care, sigur, ca a grevat asupra deciziilor care trebuiau luate", a declarat Calin Popescu Tariceanu la Realitatea Tv.

Ministerul Mediului, prin intermediul Directiei de management al resurselor de apa, a trimis omologilor sai din Ucraina, in data de 24 iulie, o scrisoare de multumiri, semnata de secretarul Ana Drapa, pentru informatiile pe care le primise in aceeasi zi despre debitele Prutului si Siretului.

Secretarul din Ministerul Mediului ii multumea la 24 iulie unui oficial al administratiei apelor ucrainene pentru informatiile pe care le primise in aceeasi zi referitoare la debitele Prutului si Siretului. "Domnule director - spune oficialul roman - doresc sa va multumesc pentru informatiile transmise prin adresa nr. 578 din 24 iulie 2008 privind nivelurile pe raurile Siret si Prut. Aceste informatii sunt deosebit de utile in adoptarea de catre autoritatile noastre de gospodarire a apelor a masurilor si actiunilor ce se impun in astfel de situatii in bazinele raurilor Siret si Prut", ii scria Drapa lui Vira Mihailo Iosipovici, director al Directiei de bazin Dnistrovsc a resurselor de apa Dnistrovsc-Prut, in aceeasi zi, de 24 iulie.

In acelasi document, Drapa il anunta pe Iosipovici ca asteapta si in continuare informatii despre "evolutia conditiilor hisrometeorologice de pe teritoriul ucrainean".

Scrisoarea Ministerului Mediului, care dateaza de joia trecuta, confirma declaratia guvernatorului de la Cernuti, Vladimir Kulis, care a afirmat ca Ucraina a informat autoritatile romane despre dezastrul care s-ar putea produce prin cresterea cotelor raurilor comune, adaugand ca partea romana ar fi transmis si multumiri. Declaratia guvernatorului Vladimir Kulis a reprezentat o replica la plangerile formulate public de ministrul roman de interne, Cristian David, din ultimele zile, care a reclamat absenta unor informari despre riscul inundatiilor din partea Ucrainei.

Cristian David a spus ca absenta informatiilor cu privire la inundatii din partea autoritatilor ucrainene ar putea fi una dintre cauzele pentru care autoritatile romane au avut la dispozitie putin timp sau chiar deloc, pentru a avertiza populatia asupra pericolului, a declarat, marti, ministrul internelor, Cristian David. Si cu o zi inainte David s-a plans de absenta informatiilor.

Ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu a avut, luni dupa-amiaza, o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk, caruia i-a transmis propunerea Romaniei de realizare a unei evaluari comune de catre specialistii romani si ucraineni a situatiei, a posibilelor evolutii hidro-meteorologice si a masurilor care pot fi luate in continuare.