Ultimul bilant al autoritatilor arata ca sunt afectate de inundatiile grave din ultimele zile sase judete, iar cinci persoane au murit luate de ape.

Victor Paul Dobre, secretar de stat M.I.R.A. a anuntat, miercuri dimineata, ca 150 localitati au fost afectate de ploile abundente si 15.834 persoane au fost evacuate. Cei mai multi dintre cei care au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele sunt in judetul Neamt, peste 9.000 de persoane.

Situatia de pana acum arata ca sunt 207 locuinte distruse de viituri si 123 in pericol de prabusire. De asemenea, au fost inundate 9.382 si 35.084 hectare de teren agricol.

Populatia este vaccinata preventiv impotriva imbolnavirilor.

De astazi, oamenii ale caror gospodarii nu au fost distruse se pot intoarce la casele lor, spun autoritatile.

Debitele raurilor care au pus in pericol viata si gospodariile oamenilor sunt in scadere.

Codul rosu pe Siret si Prut expira azi la ora 16:00

Autoritatile au prelungit codul rosu pentru cursul mijlociu al Siretului (sectorul Nicolae Balcescu - acumularea Galbeni) si pentru Prut (sector aval Oroftiana - amonte ac. Stanca Costesti), aferente judetelor Botosani, Neamt si Bacau.

Codul portocaliu se mentine pe cursul mijlociu al Siretului (sectorul ac. Galbeni - Adjudul Vechi), pe Prut, in sectiunea de la intrarea in tara (Oroftiana) si pe sectorul aval ac. Stanca Costesti - s.h. Stanca Aval.

Raul Prut ramane sub cod galben pe sectorul aval statia hidrologica Stanca-Aval - s.h. Prisacani.