Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, are la indemana patru variante pentru postul de sef al DNA, care devine vacant din 12 august, odata cu incheierea mandatului lui Daniel Morar. Ministrul a lasat sa se inteleaga la sfarsitul saptamanii ca schimbarea lui Morar este posibila, insa n-a spus clar ce va face. Predoiu a precizat pentru HotNews.ro ca nu a luat nici o decizie.

Update: Mai multe ONG-uri reunite in Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) ii cer ministrului Justitiei sa reziste presiunilor politice si sa il reinvesteasca in functie pe Daniel Morar:

  • "Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC), Centrul pentru Jurnalism Independent, EduCer și Grupul pentru Reforma Universitara condamna declaratiile unor lideri politici din PNL si PSD care pregatesc inlaturarea Procurorului sef Daniel Morar de la conducerea DNA, desi DNA si Parchetul General sunt singurele institutii a caror activitate este apreciata in raportul de tara al Comisiei Europene. IJC solicita Ministrului Justitiei sa nu cedeze presiunilor politice exercitate asupra sa si sa formuleze propunerea de reinvestire a lui Morar in functia de Procuror sef al DNA.  In caz contrar, exista riscul sa se ajunga la taierea fondurilor europene sau activarea clauzei de salvgadare pe justitie, sanctiuni pe care Romania nu isi poate permite sa le primeasca. In acest sens, IJC reaminteste declaratia comisarului european Leonard Orban: “Ce s-a intamplat in cazul Bulgariei...este un semnal foarte clar ca in nici un fel Comisia nu va ezita sa ia masurile cele mai dure cu putinta in conditiile in care se vor constata chestiuni similare in celelalte state membre, inclusiv in Romania”.

Ce poate face ministrul justitiei:

  • Il propune tot pe Daniel Morar pentru inca un mandat
  • Propune un alt procuror, din interiorul DNA pentru functia ocupata acum de Morar
  • Propune un alt procuror, din afara DNA pentru functia de sef al Directiei
  • Nu propune pe nimeni, caz in care procurorul general Laura Codruta Kovesi numeste un interimar la conducerea DNA. Acesta poate fi chiar Daniel Morar.

Mandatul procurorului Daniel Morar la conducerea DNA expira in 12 august. El mai poate primi, conform legii, inca un mandat de 3 ani, mandat pe care a declarat, intr-un interviu HotNews.ro-BBC, ca si-l doreste. Statutul judecatorilor si procurorilor prevede ca seful DNA este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

1. Predoiu il mai propune pe Daniel Morar pentru inca un mandat la conducerea DNA, varianta agreata atat de presedintele Traian Basescu cat si de Comisia Europeana, care a avut doar cuvinte de lauda la adresa DNA in fiecare raport de tara. Aceasta implica insa riscuri politice, intrucat atat PSD cat si PNL au acuzat adesea DNA de politie politica si lideri marcanti ai celor doua partide au cerut debarcarea lui Morar de la conducerea DNA. Victor Ponta (PSD) amenintase ca partidul sau va ataca Guvernul in Parlament cu o motiune in caz ca Morar va fi pastrat in functie. In plus, daca l-ar numi pe Morar, ministrul justitiei ar risca sa intre in conflict cu partidul care l-a propus.

2.Aleage un alt nume, insa din interiorul DNA, pentru a conduce directia. In acest mod ar putea argumenta ca se pastreaza „stabilitatea institutionala” a DNA, recomandare facuta insistent si de Comisia Europeana. El a sugerat chiar, intr-un interviu acordat sambata la Realitatea TV, ca este posibila numirea unui alt procuror la conducerea DNA. „Sunt foarte multe riscuri, exista si riscul sa iei decizia sa ramana Daniel Morar si sa te trezesti in Parlament cu o lege de desfiintare a DNA”, a spus Predoiu. Ministrul a declarat pentru HotNews.ro ca pana la aceasta ora nu a luat inca o decizie. Procurorul Robert Cazanciuc, seful biroului de presa al Parchetului General, a confirmat pentru HotNews.ro ca inca nu au avut loc consultari intre ministrul Catalin Predoiu si procurorul general Laura Codruta Kovesi pe marginea persoanei care va ocupa din 12 august functia de sef al DNA.

3. Numeste un procuror din afara DNA la conducerea Directiei. Varianta ar putea insa sa nu fie agreata de presedintele Basescu. Conform legii, presedintele poate refuza motivat investirea unui sef al DNA, insa actul normativ are o portita: nu este fixat un termen in care presedintele trebuie sa se exprime. In aceasta varianta, interimatul la conducerea DNA este decis de procurorul general, care poate propune orice procuror cu 10 ani vechime, inclusiv pe Daniel Morar.

4. Predoiu nu face nici o propunere. In aceasta varianta, tot Laura Codruta Kovesi ar asigura numirea unui interimar. Conform legii, procurorii pot fi delegati in functii de conducere maxim de doua ori, pe perioade de cate 90 de zile. Aceasta inseamna ca Morar sau alt procuror ar putea ocupa interimar functia de sef al DNA inca sase luni.