Inundatiile au afectat, in total, in judetul Suceava, 1.983 de gospodarii din 71 de comune, orase si municipii, inclusiv municipiul resedinta, iar 295 de persoane au fost evacuate din locuinte, in timp ce alte 754 de persoane din satele Slatioara, Jacota, Gura Solcii, Cibeni, Humoreni si Solonet au fost izolate din cauza apelor revarsate care au rupt poduri si podete, potrivit Mediafax.

Ploile torentiale si revarsarea unor rauri sau parauri au inundat 4.190 de hectare de terenuri agricole, au colmatat 3.196 de fantani si au avariat 348 de kilometri de drumuri comunale si 53 de kilometri de drumuri judetene. Totodata, au fost afectate, din cauza apelor revarsate, 52 de poduri, 292 de podete, 64 de punti pietonale, 55 de obiective socio-economice, 514 de puncte de transformare din 132 de localitati, a spus subprefectul Sucevei, Orest Onofrei.

Raul Suceava, debit record de 1.700 de mc/secunda

El a precizat ca raul Suceava a inregistrat cel mai mare debit din istorie, de cand se fac masuratori - 1.700 de metri cubi pe secunda.

Riscul de viitura trecuse in cursul diminetii de sambata, in prezent nemaifiind drumuri blocate sau circulatie feroviara intrerupta ori trenuri blocate. Pe ruta Gura Humorului - Campulung Moldovenesc trenurile circula cu restrictii de viteza.

Deocamdata, nu a fost gasit trupul copilului dat disparut din municipiul Suceava, operatiunile de cautare fiind dificile din cauza debitului crescut al apei.

Ploile continua in Maramures

In judetul Maramures, in jurul orei 11:00 dimineata continua sa ploua si persista riscul de inundatii, dar cantitatile de precipitatii sunt mai mici comparativ cu zilele trecute.

La Borsa, autoritatile nu au putut sa intre cu utilaje pentru a curata drumurile. Pe zona raului Tisa riscul producerii de noi inundatii este mare, 280 de locuinte riscand sa fie acoperite de ape.

Ministrul Cristian David, in judetele inundate

Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, se deplaseaza sambata in zonele din nordul tarii afectate de fenomenele meteorologice din ultima perioada.

Ministrul Cristian David va survola cu un elicopter MIRA aceste zone si va verifica personal modul in care autoritatile au pus in aplicare masurile dispuse.

De asemenea, ministrul internelor si reformei administrative va discuta cu autoritatile locale despre solutiile identificate pentru eficientizarea actiunilor fortelor de interventie.

Avertizarea cu cod Galben, prelungita pana sambata seara

Autoritatea Nationala de Meteorologie a prelungit sambata atentionarea cod galben pentru judetele Suceava, Botosani, Maramures si zona de munte a judetelor Neamt si Bistrita Nasaud.

In intervalul 26 iulie, ora 12 - ora 23, temporar va mai ploua si cantitatile de apa vor depasi local 25 - 30 l/mp, indeosebi in nordul judetelor mentionate.

In cursul zilei de duminica, ploile care vor mai afecta judetele din jumatatea de nord a Moldovei vor totaliza cantitati de pana la 20 - 25 l/mp.