Ministerul Sanatatii intentioneaza sa legalizeze intreruperea de sarcina pana la 24 de saptamani in cazul adolescentelor care raman insarcinate inainte de 15 ani. Decizia Ministerului Sanatatii de a extinde la 24 de saptamani termenul pana la care se poate face intreruperea de sarcina vine dupa ce autoritatile s-au confruntat cu cazul fetitei de 11 ani din Neamt, anunta Realitatea TV.

Ministerul Sanatatii propune ca minorele gravide sa poata intrerupe sarcina pana in a 24-a saptamana numai cu ajutorul unor medici specialisti si in unitati sanitare foarte bine dotate.

Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Sanatatii, orice sarcina survenita pana la implinirea varstei de 15 ani este considerata sarcina cu risc obstetrical inalt.

Daca medicului de specialitate i se solicita intreruperea unei sarcini care depaseste 14 saptamani, acesta trebuie sa informeze conducerea unitatii sanitare, dar si autoritatea de sanatate publica. Impreuna cu reprezentantii de la directia pentru protectia copilului, autoritatile sanitare vor forma o comisie si vor face o ancheta, comunicand apoi parintilor daca se impune intreruperea sarcinii.

Ordinul Ministerului Sanatatii stabileste ca personalul implicat in astfel de situatii are obligatia pastrarii confidentialitatii datelor despre pacient.

Medicii sunt sceptici

Initiativa Ministerului Sanatatii este privita insa cu scepticism de lumea medicala, medicii ginecologi considerand ca autoritatile s-au grabit cu acest ordin.

"Cred ca va fi greu ca acest ordin sa treaca de Parlament, pentru ca inca nu suntem pregatiti. Ati vazut ce complicata a fost infaptuirea in Anglia, unde operatia a fost respinsa de clinica "Marie Stopes", specializata in avorturi. Era o mare raspundere, e foarte greu sa produci un avort in trimestrul doi de sarcina. Cred ca Ministerul Sanatatii s-a cam grabit", a afirmat medicul ginecolog Dorin Drimbarean.