Parlamentul Romaniei este vazut de Comisia Europeana drept una dintre frinele in lupta anticoruptie. Potrivit Raportului de monitorizare al CE, Parlamentul a reusit sa intirzie trimiterea in judecata a unor fosti sau actuali demnitari, prevalindu-se de existenta unor prevederi legislative controversate.

– In momentul de fata, in Parlament sunt trimise pentru avizarea inceperii urmaririi penale patru dosare ale ministrilor si fostilor ministri Adrian Nastase, Miron Mitrea, Paul Pacuraru si Codrut Seres.

– Nici unul dintre aceste dosare nu a primit pana acum avizul Camerei Deputatilor sau al Senatului.

– Doar Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a analizat dosarele lui Adrian Nastase si Miron Mitrea.

– Daca in cazul lui Mitrea, Comisia nu a recomandat nimic deputatilor, in cazul lui Adrian Nastase cere deschis parlamentarilor sa voteze impotriva solicitarii DNA de avizare a urmaririi penale.

– Fostul premier este anchetat de procurorii anticoruptie pentru modul cum a dobandit imobilul din strada Zambaccian, fiind suspectat ca a fost mituit cu lucrari pentru a o mentine in functie pe Irina Jianu, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii in guvernarea PSD.

– Adrian Nastase mai are doua dosare la DNA, care au fost in instanta, dar au fost restituite de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pentru refacerea urmaririi penale, ca urmare a deciziei din iulie 2007 a Curtii Constitutionale conform careia si pentru fostii ministri, nu doar pentru cei in functie este nevoie de avizul presedintelui Romaniei sau al Parlamentului pentru anchetarea lor.

– Nastase este suspectat in dosarul Zambaccian I ca ar fi primit bunuri din China in valoare de 500.000 de dolari si lucrari de amenajari interioare la imobilele sale din Bucuresti si la vila de la Cornu de la acelasi firme din Bacau, Vertcon si Conimpuls, controlate tot de Irina Jianu.

– In acest dosar, Nastase mai este cercetat pentru santaj, pentru ca l-ar fi amenintat pe fostul consul al Romaniei in China si martor principal al DNA, Ioan Paun, cu dezvaluirea unei presupuse apartenente a acestuia la serviciile secrete in cazul in care nu-si retrage declaratiile.

– Fostul premier mai este acuzat in acelasi dosar de insusire de foloase necuvenite pentru finantarea ilegala a campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2004.

– In dosarul Matusa Tamara, de asemenea restituit de ICCJ procurorilor anticoruptie, Nastase este suspectat de dare de mita, pentru ca i-ar fi oferit, in decembrie 2000, lui Ioan Melinescu postul de sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, pentru ca acesta sa sustraga un document al Oficiului care consemna ca Dana Nastase ar fi depus la o banca peste 400.000 de dolari in numerar, bani care nu puteau fi justificati din veniturile familiei.

– Adrian Nastase mai are un dosar la DNA, in care este cercetat pentru spalare de bani in dosarul Trofeul Calitatii in Constructii, pentru ca ar fi beneficiat de fonduri publice pentru finantarea campaniei sale electorale.

– Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, este cercetat de DNA pentru luare de mita, tot de la Irina Jianu, sub forma de lucrari de extindere a casei din Baneasa a mamei sale, Viorica Mitrea, lucrari in valoare de peste 100.000 de dolari.

– Paul Pacuraru, ministrul Muncii, este suspectat ca ar fi intervenit la companii de stat pentru ca firma fiului sau, Mihnea Pacuraru, sa primeasca contracte de formare profesionala.

– Codrut Seres, fostul ministru al Economiei si Comertului, este cercetat de DIICOT pentru tradare prin aderare la un grup de spionaj economic, prin furnizarea de informatii clasificate despre planurile guvernului de privatizare a societatii Electrica Muntenia.