Administratia Nationala de Meteorologie a emis miercuri o atentionare de cod galben pentru 11 judete, unde sunt asteptate ploi torentiale incepand de joi, de la pranz.

Potrivit comunicatului, incepand de joi, 24 iulie, ora 12 pana vineri, 25 iulie, ora 12, in cea mai mare parte a Moldovei, in Maramures si in nordul si estul Transilvaniei vor fi ploi ce pot avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 25...35 l/mp si izolat 50 l/mp.

In cursul noptii de miercuri spre joi ( 23/24 iulie) in zona Carpatilor Meridionali si Occidentali si local in Muntenia va ploua si se vor mai totaliza cantitati de apa de peste 25 l/mp.

Administratia Nationala de Meteorologie a emis doua avertizari in aceasta saptamana. Marti a fost emisa o avertizare cod portocaliu de ploi pentru 8 judete ale tarii: Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Hunedoara, Sibiu, Alba si Cluj, unde au fost asteptate cantitatile de apa de 50 - 60 l/mp si izolat 80 - 90 l/mp, ploi abundente si descarcari electrice. Avertizarea a intra in vigoare marti la ora 18:00 si a fost valabila pana miercuri dimineata, la ora 8:00. Ploile torentiale au afectat doua drumuri din Cluj si Salaj.

ANM a emis, luni, si o avertizare cod galben pentru 21 de judete. Atentionarea a vizat sudul Banatului, Oltenia, vestul si nord-vestul Munteniei, cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramures si Crisana, fiind asteptate ploi, ce pot avea si caracter torential, iar cantitatile de apa au depasit local 30-35 l/mp.

Hidrologii au extins si ei avertizarea cod galben

Hidrologii au emis si ei o avertizare cod galben ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ (30-35l/mp) şi cu caracter torenţial (izolat peste 60-70 l/mp). Începând din data de 23 iulie, ora 15.00, se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice afectate: Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Siret si Prut.