Asul din maneca al politicienilor romani in relatia cu oficialii Uniunii Europene l-a reprezentat "abilitatea de a oferi contracte de infrastructura companiilor puternice, cu influenta la Bruxelles si in partidele care domina marile puteri ale Uniunii", afirma istoricul Tom Gallagher, intr-o analiza privind rapoartele de tara pentru Bulgaria si Romania, publicata de Financial Times.

Coruptia ramane adanc inradacinata in cele doua tari iar eforturile de a lupta impotriva ei sunt blocate la cel mai inalt nivel, noteaza Gallagher, adaugand ca, desi Bulgaria va fi penalizata, Romania, al saptelea stat al UE, "scapa aproape neatinsa".

In Romania, cu exceptia unor scurte perioade de reforme, puterea politica este detinuta, in cele doua decenii de la caderea comunismului, de un grup restrans de partide si de grupuri de interese economice. Exista o oligarhie transpartinica care este decisa sa nu raspunda in fata legii si nu vrea sa fie supusa constrangerilor Bruxelles-ului, afirma Tom Gallagher.

Ultimii doi prim ministri, social-democratul Adrian Nastase si liberalul Calin Popescu Tariceanu, au observat ca atentia UE a fost mai degraba "spasmodica" in preocuparea generala privind integrarea celor 12 state care au aderat dupa 2000.

Nastase si Tariceanu - "politicieni prosperi si urbani"

"Acesti politicieni prosperi si urbani au lansat numeroase planuri de actiune si alte ritualuri ale reformelor care, in fond, nu erau decat actiuni de PR pentru a face UE sa creada ca Romania este preocupata sa introduca normele si valorile europene in societatea romaneasca".

Asul din maneca l-a reprezentat abilitatea de a oferi contracte de infrastructura companililor influente: "In acest fel, UE a fost treptat dezarmata de o elita locala calculata si versata in a simula schimbarea. Romania a devenit al 27-lea membru al UE la 1 ianuarie 2007 cu majoritatea reformelor vitale existand doar pe hartie sau sub forma de promisiuni pe viitor. UE a acceptat o separatie a puterilor de fatada, prin care sistemul judiciar a fost in sfarsit eliberat de sub controlul executiv. Dar judecatorii au continuat sa achite, sa dea sentinte derizorii sau sa amane cazurile politcienilor care s-au infatisat inaintea lor cu acuzatii de coruptie. (...) Aceasta alianta pacatoasa este decisa sa impiedice implementarea valorilor atat de dragi Uniunii, precum responsabilitatea politica, guvernarea curata sau civismul activ", scrie istoricul britanic.

Fostii comunisti, principalii beneficiari ai fondurilor structurale

Atat Nastase, cat si Tariceanu au observat ca, in momentul in care termenele limita pentru implementarea reformelor se apropiau, oficialii europeni, "uneori sub presiune politica sau pur si simplu pentru a-si salva pielea", au recurs la amanari.

Fostii comunisti, in prezent capitalisti extrem de bogati prin manipularea unui sistem economic nereglementat dupa 1989, sunt principalii beneficiari ai fondurilor structurale de 30 de miliarde de euro oferite de Uniune.

Intre timp, un urias exod al fortei de munca inalt calificate, dar si a milioane de muncitori genereaza o grava criza de forta de munca, care devine o bomba cu ceas din punct de vedere demografic.