Radu Berceanu acuza actuala guvernare ca incearca sa vanda, "prin licitatii de care stiu doar un cerc restrans de initiati", la preturi mult subevaluate, o serie de terenuri si imobile care apartin Societatii Feroviare de Turism sau CFR infrastructura.

Mecanismul este simplu, sustine Berceanu: toate activele interesante ale CFR au fost transferate Societatii Feroviare de Turism, societate fara datorii si ferita de posibilitatea ca vreun creditor sa ceara recuperarea creantei prin vanzarea acestor active cu valoare mare.

Inainte de a fi transferate, activele au urmat un "tratament de intinerire", pe cheltuiala CFR, dupa care au fost transferate "boboc" in SFT, explica democrat-liberalul. "In spatele acestei fatade era intentia ca SFT sa inceapa sa vanda", a concluzionat fostul ministru al transporturilor.

Principalele active scoase la vanzare

  • Timisoara  - teren si depozit materiale langa Gara Centrala, vandut mult sub valoarea pietei
  • Arad  - aproape 9.000 mp pe Calea Aurel Vlaicu urmeaza a fi vanduti, la inceputul lui august, pret de pornire 17 euro/mp
  • Cluj - camin nefamilisti din Gruia, plus 7 terenuri parcelate de cate 500 metri, la preturi infime
  • Targu Jiu - se pregateste vanzarea terenurilor din zona Garii Centrale
  • Iasi - complexul de agremenet al CFR, dotat cu sali ultramoderne, popice, fitness, sauna, va fi vandut in perioada urmatoare
  • Sinaia - 10 hectare teren pepiniera, cu o valoare imobiliara colosala

In Bucuresti, "unde sunt tunuri mai mari", procedurile de vanzare au fost in prezent "stopate pana mai pleaca putin lumea la soare, la mare, din motivul Hotelului Astoria", sustine Berceanu. Cel mai intereant caz esta insa un alt Astoria - complexul cu acelasi nume de la Snagov, o "super-baza pe malul lacului, realizata pe vremea lui Miron Mitrea, in colaborare cu Nicolaiciuc".

"Licitatiile se anunta acolo unde trebuie, dar una este cand se pune licitatia special intr-o anumita perioada, se da un anunt care contine ceva foarte vag. Sigur ca se dau niste anunturi, in cazul in care vine DNA ... se da un anunt de genul SFT scoate la licitatie teren sau bunuri ... si cine stie, stie".