Ministerul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca autoritatile sanitare locale vor verifica daca farmaciile si firmele au stocuri de medicamente pentru o luna de zile, asa cum prevede legea, dupa reclamatii ca nu mai exista medicamente suficiente. Nicolaescu a cerut ca, pana pe 23 iulie, sa aiba rapoarte despre numarul exact al retetelor compensate si gratuite.

Decizia ministrului, anuntata in cadrul unei conferinte de presa, vine dupa ce farmacistii au reclamat faptul ca au ramas fara anumite produse. La un spital din Ploiesti, un medic a afirmat saptamana trecuta ca nu mai exista stocuri de citostatice, iar in acest moment se desfasoara o ancheta care sa stabileasca adevarul.

Nicolaescu sustine ca oponentii noii liste de medicamente compensate sunt principalii responsabili pentru orice neregula aparuta in tratamentul bolnavilor.

"Solicit autoritatilor de sanatate publica judetene sa imi prezinte, pana pe 23 iulie, situatia cu numarul exact de retete compensate prescrise in perioada 15-20 iulie, de catre toti medici prescriptori din judet", a cerut ministrul, adaugand ca aceeasi solicitare a fost facuta si in cazul farmacistilor si caselor de asigurari de sanatate judetene.

"Doresc sa demonstrez cu documente si cu fapte ca tot ceea ce se spune ca fiind o pretinsa criza este o minciuna sfruntata, este o lupta neincetata a celor care nu se mai satura sa lucreze ocult si vor in continuare sa fenteze sistemul sanitar", a declarat Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu a precizat ca farmaciile sunt cele care saboteaza bolavii.

"Cea mai mare surpriza au furnizat-o farmaciile, carora le-am marit adaosurile comerciale si constat de fapt ca la acest nivel este sabotat bolnavul, sugerandu-le ca nu mai au medicamente din cauza noii liste", a declarat ministrul Sanatatii, adaugand ca farmaciile sunt obligate prin lege sa aiba un stoc de medicamente pe o perioada de 30 de zile.

Noile liste de medicamente compensate si gratuite au intrat in vigoare saptamana trecuta. De produsele de pe aceste liste beneficiaza asiguratii, pe baza de prescriptie medicala. Lista cuprinde peste 1.000 de denumiri medicale.